Az, hogy kinek mennyi a napi kalória igénye több tényező párhuzamos függvénye: életkor, magasság, testsúly, nem, életstílus, általános egészségi állapot, stb. Értelemszerűen egy fizikailag aktív, 190 cm magas, egészséges fiatalembernek több kalóriára van szüksége, mint egy 70 éves, 150 cm magas nőnek.

Az emberek átlagos kalóriaigénye ráadásul földrészenként is eltér. Az Egyesült Királyságban az emberek átlagosan magasabbak, mint pl. az USA-ban, ahol viszont a túlsúlyosak és elhízottak aránya magasabb. Angliában a férfiak számára ajánlott napi kalória bevitel (átlagosan) 2500 kcal, nők esetében 2000 kcal. Ennek segítségével tartható szinten a testsúly.

A kalória számlálás az egyes diéták esetében fontos, azonban nem ez a legfontosabb. Leginkább arra összpontosítsunk, hogy változatosan fogyasszunk egészséges ételeket, rendszeresen mozogjunk és sok folyadékot (főleg vizet) vegyünk magunkhoz.

Mi a különbség a kalória (cal) és a kilokalória (kcal) között?

Amikor az egyes ételek kalóriatartalmáról beszélünk, általában kilokalóriára gondolunk, azonban gyakran pontatlanul csak kalóriaként említjük. Egy kilokalória ugyanis 1000 kalória. calorie.jpg

Egy kilokalória az az energiamennyiség, melynek segítségével 1 kg víz 1 atmoszféra nyomáson 15 C fokról 16 C fokra melegíthető.     

Nagyon sok országban az ételek energiatartalmát nem kalóriában, hanem joule-ban határozzák meg, a legtöbb hazánkban kapható terméken mindkét mértékegység szerepel (1 joule kb. 0,239 cal).

Általánosságban elmondható, hogy a modern, iparosodott világunkban az emberek több kalóriát fogyasztanak, mint korábban, holott jelentősen kevesebb fizikai munkát végeznek, Jellemző, hogy az átlagos sajtburger 20 évvel ezelőtt átlagosan 333 kcal volt az USA-ban, jelenleg 600 kcal.

Ahhoz, hogy az emberi szervezet megfelelően tudjon működni, energiára van szüksége. A szervezetünk által hasznosított energia kb. 20%-át agyunk használja fel. A maradék a test többi funkciói között oszlik el.

Annak érdekében tehát, hogy mozogni tudjunk és egyáltalán életben maradjunk, kalóriára van szükségünk.

A BMR kalkulátor segítségével meghatározhatjuk azt, hogy szervezetünknek naponta mennyi kalóriára van szüksége mindenféle testmozgás nélkül.

BMR kalkulátor férfiaknál: 66,5 + (13,75 X testsúly kg-ban) + (5,003 X magasság cm-ben) – (6,755 X életkor évben)

BMR kalkulátor nőknél: 55,1 + (9,563 X testsúly kg-ban) + (1,850 X magasság cm-ben) – (4,676 X életkor évben)

Egy 180 cm magas 80 kg testsúlyú 30 éves férfi esetében: 66,5+(13,75X80)+(5,003X180)-(6,755X30)= 1864 kcal

A példában említett férfi BMR értéke tehát 1864. Ez azt jelenti, hogy szervezete minden nap 1865 kalóriát éget el bármiféle testmozgás nélkül (alapanyagcsere igény).

Ha sportol, mozog, vagy ha lázas, akkor természetesen ez az érték megduplázódhat, sőt meg is háromszorozódhat. De az élsportoló sem ehet bármit korlátlanul, mert van az a kalória, amit már nem lehet lemozogni. A Himalája expedíciók esetében speciális oxigénszegény környezetben állhat elő az a helyzet, amikor a hegymászó már normális módon nem tud annyit enni, amennyit a szervezete egyébként igényelne (tartósan).    

A BMR értékek változása testmozgás esetén

1, Ülő életmód, nagyon kevés vagy semmilyen testmozgás: BMR X 1,2
2, Alacsony aktivitás, heti 1-3 alkalommal gyenge testmozgás: BMR X 1,375
3, Közepes aktivitás, közepes testmozgás hetente 3-5 alkalommal: BMR X 1,55
4, Aktív életstílus, heti 6-7 intenzív testmozgás: BMR X 1,725
5, Nagyon aktív életstílus, intenzív mozgás naponta kétszer: BMR X 1,9
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!