A citrusfélék (citrom, lime, narancs, stb.) nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint és különböző citrus bioflavonoidokat, mely vegyületeknek a kutatók sok kedvező biológiai hatást tulajdonítanak.

És bár a flavonoidok nagy mennyiségben megtalálhatók magában a gyümölcshúsban is, a legnagyobb koncentrációban a héjban és a héjat, valamint a gyümölcshúst elválasztó fehér részben vannak jelen. A gyümölcs ezen részén kesernyés íze miatt a legtöbben eldobják, holott ez a narancs legegészségesebb része.

Latin neve: citrus sinensis, ami utal a származására (Kínából származik a gyümölcs). A citrom őshazája viszont India északi része. Ma több narancsot termesztenek a világon, mint pl. szőlőt vagy almát.

Mindig nagyon nagyra értékelték. A Napkirálynak (XIV. Lajos) akkora üvegháza volt, amelyben 1200 narancsfa hozta a termését. Az uralkodó nagyon szerette és igen hosszú életet élt. orange.jpg

Rengeteg fajta csodálatos ízű narancs létezik, de még ma is sok helyen  találkozhatunk a vad narancsfákkal. Ilyenkor a gyanútlan turista boldogan leszakítja a gyümölcsöt, de megenni már nem tudja, mert a vad narancs nagyon keserű.

A sok száz különböző értékes bioflavonoid közül a naringenin a legígéretesebb, mely a citrusféléken kívül a paradicsom héjában is megtalálható.

A korábbi tanulmányok alapján azt feltételezhetjük, hogy a naringenin fontos szerepet játszik a DNS láncok megjavításában (a DNS károsodás rákos betegségek kialakulásához vezethet), valamint az ideális zsírégetésben.

Egereken végzett kísérletek azt mutatták, hogy egyes fitonutriensek elősegíthetik a zsírégetést és a normál testsúly megőrzését.

A naringenin emellett állatkísérletekben visszaállította az egyedek normál triglicerid, koleszterin és vércukorszintjét.

Az „orvosság” tehát ételeinkben rejlik, ezért ne dobjuk el őket a héjjal együtt! Fogyasszunk sok citrusfélét, citromot, lime-ot, narancsot, grapefruitot és élvezzük azt az adományt, amit az anyatermészettől kaptunk!

Csak a garantáltan bio minőségű narancshéjat szabad megenni, mert a többi toxikus gombaölő szereket tartalmazhat.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!