Rendkívül aggasztó jelentést bocsájtott ki az FDA (Food and Drug Administration), mely a világ legnagyobb tekintélyű gyógyszer- és élelmiszerellenőrző szervezete. 

Az ipari állattartó telepeken az USA-ban az antibiotikumok felhasználása nagyobb mértékben növekedett, mint az ezen telepekről kibocsájtott hús mennyisége. Tehát az antibiotikum használat gyorsabban növekszik, mint az élelmiszertermelés. Az antibiotikumokat elsősorban hozamnövelési célokból adagolják.
 
Nincs okunk feltételezni azt, hogy ez más ipari állattartó telepeken nem így van, csak máshol nem végeznek ilyen irányú vizsgálatokat, vagy ha igen, akkor azokat nem publikálják megfelelően.

A hús drága étel, még így is, hogy húsfogyasztásunk döntő többségét ipari állattartó telepek állítják elő. A természetes húsforrások ennél sokkal drágábbak és nem  is lennének képesek kielégíteni azt a hatalmas igényt, amit a világ fogyasztói képeznek. 

A megoldás kulcsa, hogy megvizsgáljuk, valóban helyes-e az a gyakorlat, ami ma van, nem kellene-e csökkenteni az egy főre eső húsfogyasztás mennyiségét az iparilag fejlett országokban. Biztosan kijelenthető, hogy ilyen sok húst még a neandervölgyi ember sem evett, mint amit ma elfogyasztunk (vadászni nem olyan egyszerű dolog, mint besétálni egy szupermarketbe). Ilyen mennyiségű hús előállítása csak a termőföldek kizsigerelésével lehetséges (hatalmas sérülékeny monokultúrák), amik tönkreteszik a növényvilág sokszínűségét, naponta fajok tucatjai tűnnek el örökre.

Egy kilogramm hús előállítása olyan sok növény felhasználását igényli, hogy ennek következtében a világ kevésbé boldog részein ma már ismét több mint egy milliárd ember éhezik. Ha ezeken a területeken nem takarmánynövényeket, hanem az ember élelmezésében meghatározó növényeket termelnénk, az éhínséget játszva felszámolhatnánk. A világ  boldogabbik felén pedig kevesebb lenne a köszvény, a  magas vérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség, a keringési rendszer betegségei. Úgy vagyunk önzőek, hogy közben magunknak is ártunk.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!