Valóban igaz, hogy a legtöbb tápanyag a zöldségek és gyümölcsök héjában található?

Az alma, a szőlő és a paradicsom színes héja ugyan valóban tele van tápanyaggal, de a legtöbb gyümölcs és zöldség héja lényegesen alacsonyabb tápértékű, mint a belseje.

A gyümölcsök és zöldségek sokszínűségének egyik oka – a viasz és növényvédő szerek ellenére is – a héjban található pigmentek, melyek antioxidáns hatással is rendelkeznek. Ilyen például a vörös szőlő héjában található resveratrol, vagy a likopin, ami a paradicsom és kaliforniai paprika sötétvörös színéért felelős.

Ezen kívül számos vitamin és tápanyag található mind a zöldségek és gyümölcsök héjában, mind a húsukban. Vegyük például az almát. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint egy nagy piros alma héjával együtt körülbelül 5 gramm rostot, 13 mg kalciumot, 239 mg káliumot és 10 mg C-vitamint tartalmaz, de a héjat eltávolítva is marad közel 3 gramm rost, 11 mg kalcium, 194 mg kálium és a C-vitamin és egyéb tápanyagtartalmának jelentős része.

Egy másik példa az édesburgonya. 100 gramm, héjában főtt édesburgonya 2 gramm fehérjét, 3 gramm rostot és 20 mg C-vitamint tartalmaz, de ugyanilyen mennyiségű, héj nélkül főtt burgonya 1,4 gramm fehérjével, 2,5 gramm rosttal és 13 mg C-vitaminnal büszkélkedhet, pedig a héj nélküli főzés során még több tápanyag oldódik ki belőle.

Tehát nyugodtan megszabadulhatunk a héjtól, anélkül, hogy le kéne mondanunk a zöldség vagy gyümölcs minden előnyéről.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!