Több táplálkozással foglalkozó tanulmány is megállapította, hogy a kékáfonya fogyasztása jelentősen hozzájárul az egészség megőrzéséhez, mivel a kékáfonya nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és más értékes, bioaktív vegyületeket. Így az öregedéstől kezdve, a metabolikus szindrómán át, számos pozitív tulajdonságát írták le kutatók a kékáfonyának. A Texas Woman’s University kutatói azt vizsgálták, hogy milyen hatással lehet a kékáfonya korunk népbetegségére, az elhízásra.

Zsírsejtekben zajló lipolízis differenciálódása

A TWU kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a kékáfonyában lévő polifenolok milyen szerepet töltenek be a zsírszövetek lebontásában. Úgy tűnik, hogy a növényi polifenolok akadályozzák a zsírsejtek kialakulását és emellett elősegítik a lipolízis (zsírszövetek lebontása) folyamatát.

{$up_uri}Fogyas/obesityblueberry.jpgEgérkísérletek ugyanis azt mutatták, hogy a legnagyobb mennyiséget fogyasztó egereknél 73%-kal csökkent a zsírszövetek aránya, míg a legkevesebb kékáfonyát fogyasztó egereknél ez a csökkenés 27% volt.

Ahhoz, hogy kiderüljön, hogy embereknél is hasonló hatást vált-e ki a kékáfonya még további kutatások szükségesek, azonban ismét bebizonyosodott, hogy a kékáfonya hatásmechanizmusa milyen sokrétű.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!