Az olíva olajról régóta tudjuk, hogy kedvező hatással van a szív-, és érrendszer működésére. Kutatók most megvizsgálták azt is, hogy mennyire pozitív ez a hatás. Nem kell belőle „liter szám” fogyasztanunk ahhoz, hogy élvezhessük jótékony tulajdonságait.

Kutatók megállapították ugyanis, hogy napi egy evőkanál olíva olaj fogyasztása 28%-kal, napi két kanál olíva olaj pedig akár 44%-kal csökkentheti a szívbetegség okozta halálozás rizikóját.

A kutatás eredményei a 20 éve indult „European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition” adatain alapulnak, melyben összesen 41 000 felnőtt embert vontak be.

Köztudott, hogy az olíva olaj a zöldségekben, rostokban, halban és gyümölcsökben gazdag mediterrán étrend fontos része, úgy tűnik, a szívbetegségek rizikójának csökkentésében sokkal nagyobb szerepe van az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, mint azt korábban gondoltuk.oliveoil_6.jpg

Az olíva olaj rendkívül gazdag az egészséges egyszeresen telítetlen zsírsavakban és polifenolokban. Ezek az összetevők csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladásokat és a vérrögök képződését is gátolják.

De azért nem mindegy, hogy milyen olíva olajat fogyasztunk. Néhány jó tanács, mely útba igazíthat minket. Műanyag flakonban forgalmazott olíva olajról szó sem lehet, mert az olaj a műanyagból  DIDP és DEHP vegyületeket old ki, amik masszívan rákkeltők.

A legjobb a „bloom of fruits”, amikor nem préselik ki a bogyókat és virágokat, hanem saját súlyuknál fogva csordul ki belőlük az olaj. Sütni nem jó vele, de minden másban a legkiválóbb. Színe ,mint a zöldaranyé, állaga, mint az akácmézé. Az íze önmagában is kiváló.

Ez alatt van egy kategóriával az extra szűz (extra virgin) típusú olajok, amit az első préseléssel nyernek és az olíva bogyókat nem melegítik fel (40C fokon préselik). Ezt kíméletes szűrés követi.

Ennél már lényegesen gyengébb minőségű a szűz olíva olaj (virgin), mely nagy nyomáson  történő sajtolást jelent. Ennek az olajnak a savtartalma határozottan magas, több mint 1%, markáns mellékíze van, amit általában valamilyen lúggal savtalanítanak.

A jelzés nélküli kategória, többnyire olajkeverék (gyakran tartalmaz mogyoró olajat is csekély mennyiségben), de az erre érzékenyek ezt nagyon megszenvedhetik! Ezek valójában szappan és kozmetikumgyártásra valók, de hazánkban, ahol az olíva fogyasztás kultúrája még nem elég elterjedt, több nagy multi élelmi olajként is forgalmazza, többnyire saját nevén. A rossz íz anyagokat különböző oldószerekkel vonják ki belőlük, leginkább tiszta benzinnel, majd a benzines keveréket 270C fokra hevítve elpárologtatják belőle.

OMEGA ZSÍRSAV KÉSZÍTMÉNYEK

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!