Az elmúlt hetekben számos kérdés érkezett hozzánk a Magyarországon viszonylag újnak számító sport „őrületről”, a Kettlebell-ről, ezért nézzük meg, mit várhatunk ettől a mozgás típustól.

A Kettlebell edzés kiváló módja az izomépítésnek és zsírégetésnek, éppen ezért kezd olyan népszerűvé válni a fitnesz világában. Mégsem beszélhetünk újdonságról, hiszen testépítők és fitnesz guruk már évszázadok óta alkalmazzák.

Mi is valójában a Kettlebell?

Maga a Kettlebell szó az eszközre utal, mely egy olyan vasgolyóra hasonlít, aminek „fülei” vannak, s annál fogva tudjuk megemelni. A Kettlebell vagy más néven Girya Oroszországból származik, eredetileg súly mérésére használták.

Ma már a Kettlebell súlyokat különböző méretben kaphatjuk meg, nők általában 6-8 kg-os, míg a férfiak 12-16 kg-os súlyokkal kezdik meg az edzést.  

Oroszországban először 1703-ban említi a szótár a Girya szót, s ennek megfelelően a Kettlebell súlyokat emelgető embert „gireviks”-nek nevezték el. Az Egyesült Államokban közel 200 év elteltével vált csak ismertebbé.

Mik a Kettlebell edzés előnyei?

-    növeli az állóképességet
-    testünk szinte minden izmát megmozgatja, erősíti
-    növeli a rugalmasságot
-    segít a zsírszövet „elégetésében”
-    lehetővé teszi az otthoni mozgást

A testépítéssel ellentétben a Kettlebell elsődleges célja nem az izomtömeg növelés (erre is használható), hanem az állóképesség és az izomerő növelés. A súlyzózással szemben a Kettlebell gyakorlatok során az izmok nem merevednek el és nem válnak kötötté. A gyakorlatok gyorsak, dinamikusak, a szív és tüdő kapacitását is jelentősen igénybe veszik.

A módszer különlegessége abban van, hogy egyszerre aerob és ugyanakkor anaerob mozgáselemek kombinációját tartalmazza. Ennek következtében a fizikai állóképesség úgy javul jelentősen, hogy közben az izomzat nem épül le, hanem éppen ellenkezőleg, nagyon jó minőségű, szálkás izomzat fejleszthető általa. A „Kettlebell használó” tehát nem csak erős lesz, hanem nagyon jól fogja bírni a fizikai állóképességet igénylő terhelést is.

Első ránézésre úgy tűnik, mintha a Kettlebell erősen megterhelné a gerincet és az ízületeket, kettlebell.jpgazonban a megfelelő technika alkalmazásával ennek éppen ellenkezője igaz. Fontos azonban a helyes gyakorlatvégzés, ezért kezdetben mindenképpen javasolt, hogy szakember felügyelje az edzést. A gyakorlatok nem megfelelő alkalmazása ugyanis sokkal többet árt, mint használ.

A Kettlebell kisebb súlyok használatával kiválóan alkalmas pl. fogyásra, zsírégetésre, alakformálásra. Éppen ezért nők is előszeretettel alkalmazzák. 

A Kettlebell rendszer több száz gyakorlat különböző kombinációit tartalmazza. Az edzések általában rövidek (fél-egy óra), de igen intenzívek. Az intenzitás növelése fokozatosan történik, ezért alacsony állóképességgel rendelkezők is elkezdhetik. Az eredmények meglehetősen gyorsan, már 1-2 hónap elteltével jelentkeznek.

Kiknek ajánlott a Kettlebell edzés?

-    nőknek és férfiaknak egyaránt
-    akik szeretnének megszabadulni a felhalmozódott súlyfeleslegtől
-    akik szeretnének fittebbek lenni, növelni állóképességüket
-    akik szeretnék oldani a mindennapi stresszt

És mindenekelőtt azoknak, akik egészségesek és egészségüket, fittségüket nem csak megtartani akarják, hanem még jobb minőségű életre törekednek.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!