A tiszta víz és frissen facsart citrom az egyik leginkább vizsgált energianövelő. A legtöbb amerikai koffeintartalmú italt fogyaszt reggelente, hogy felébredjen. Ezek a mellékvese stimulánsok azonban a szervezetet károsítva termelnek energiát, míg a citromos vízzel tiszta energiát nyerünk, hiszen hidratálja és oxigénnel látja el a szervezetet, ami rendkívüli energiát és mentális tisztaságot eredményez.
Egy átaludt éjszaka után a szervezet szövetei dehidratáltak és szükségük van tiszta, vegyi anyagoktól mentes vízre a méreganyagok kiszűréséhez és a sejtek energiatermelésének elősegítéséhez. A legtöbben kávét, vagy más stimulánst isznak reggel, hogy fellendítsék a napjukat. Sajnos a kávé egy vízhajtó, ami kiüríti a szervezet víztartalékait, ásványi anyag és elektrolit készletét, mint például a nátrium, kálium, kalcium és magnézium.
Az emberek energiával telve érzik magukat köszönhetően a koffein mellékvesékre gyakorolt hatásának. A kávé serkenti az energia hormonok kibocsájtását, mint az adrenalin és noradrenalin. Ezek a hormonok az eltárolt cukor lebontására és annak véráramba engedésére ösztönzik a szervezetet. Ez a folyamat rendellenes vércukorszintet, szabad gyökök képződését és általános szöveti károsodást okoz.
Ezt hívjuk piszkos energiának, hiszen a termelésének következtében a szervezet nagy mennyiségű kárt szenved. A tiszta energia azonban sejtenergiát termel, káros hatások nélkül.
Az élelmiszer, mint bioelektromos energia
Az ételeink és italaink elektromosan töltött molekulákat tartalmaznak, melyek energiatermelést kezdeményeznek a szervezetünkben. Az ionizált molekulák olyanok, amelyek elektromos töltéssel bírnak. A pozitív töltésű ionokat kationoknak, a negatívokat anionoknak nevezzük.
A legtöbb elfogyasztott élelmiszer kationt tartalmaz, míg a természetes emésztési folyamat (sósav, emésztőenzim, nyál) anionos. A citrom az egyike a kevés anionos élelmiszernek. Ez azt jelenti, hogy nagyon erős negatív töltéssel rendelkezik.
A friss citrom segít oxigénnel ellátni a szervezetet és maximalizálja enzimrendszereink működését. A citrom továbbá serkenti a máj természetes enzimjeinek működését, így segíti a májat a méreganyagok kiválasztásában.
A citromsav tisztító hatása
A citromsav nagyon fontos szerepet játszhat a kóros kalcium kövektől való megszabadulásban. Egyedülálló módon képes a kalciummal oldható egységet alkotni, melyet gyakran használnak a hasnyálmirigy követ és vesekő megszüntetéséhez. Ez a mechanizmus segít megakadályozni a kalcium lerakódások kialakulását az artériákban (érelmeszesedés), a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
A citromos tiszta víz hidratálja a testet, ellátja antioxidánssal és elektrolittal. A citrom továbbá gazdag immunerősítő C-vitamin forrás, valamint nagy mennyiségű elektrolitot tartalmaz, mint a kálium, kalcium és magnézium. A citrom rendkívüli fitotápanyag forrás, glikozilált flavinjait P-vitaminként is ismerhetjük (izolálta Szent-Györgyi laborjában Straub F. Brúnó). Tanulmányok kimutatták, hogy a P-vitamin fokozza a C-vitamin antioxidáns hatását, valamint pozitív hatással van a szövetek oxigénellátására és az ideális vérnyomás fenntartására.
Ébredéskor facsarjunk egy egész citromot fél-egy liter tiszta vízbe. Fogyasszuk el a citrom hártyás részeit is, mivel itt található a pektin rost és bioflavonoidok többsége. Természetes édesítővel limonádéként is fogyaszthatjuk, valamint adhatunk hozzá almaecetet és különböző gyógynövényeket, hogy tovább fokozzuk az enzimatikus és antioxidáns hatást.