Pár évvel ezelőtt az emberek többsége még nem is hallott róluk. Ma már milliók szedik világszerte a koleszterincsökkentő statin gyógyszereket annak érdekében, hogy elkerüljék a szívinfarktust és az agyvérzést.

A kérdés az, hogy valóban működnek-e ezek a készítmények? Az utóbbi időben olyan tanulmányok láttak napvilágot, melyek szerint a statinok súlyos depressziót és akár öngyilkossági kísérletet is előidézhetnek.

Az eredetileg csoda gyógyszerként beharangozott statinok már elvesztették eredeti varázsukat, az elmúlt 10 évben kirobbant „statin láz” mára erősen lecsengőben van. A statinok varázs ereje abban rejlett, hogy sokáig azt gondolták, hogy ha sikerül lecsökkenteni a koleszterinszintet, akkor nagyon jelentősen csökken a halálozás.

{$up_uri}chol2.jpg


Ez a bizonyos „statin láz” odáig fajult, hogy végül olyanoknak is felírtak statin készítményt, akiknél a koleszterin értékek teljesen normális tartományban voltak.

Kutatók egyre inkább azt feltételezik, hogy sokan azok közül, akik szedik ezeket a készítményeket, nem profitálnak belőle semmit, hiszen nem csak a koleszterinszint számít, hanem a kalcium szint. A kalcium felelős ugyanis az erek merevségéért, növeli a vérnyomást és a szívinfarktus és stroke kialakulási esélyét.

Kutatók azt feltételezik, hogy a kalcium felépülését az erekben elsősorban a gének, a kor, a nem megfelelő életmód, a mozgás hiánya, a nem megfelelő táplálkozás és a dohányzás okozza.

A Johns Hopkins Egyetem kutatásába 950 egészséges felnőttet vontak be. A résztvevők felénél volt található kalcium plakk az erekben, míg a másik felénél magas koleszterinszintet mértek. A következő 5 évben a szívinfarktusok és stroke-ok 95%-a annál a csoportnál fordult elő, ahol a kalcium plakkokat találták. Az esetek mindössze 5%-a került ki a magas koleszterinszintű csoportból.

Úgy tűnik tehát, hogy a valódi ellenség nem a koleszterin, hanem a kalcium. Ez magyarázhatja azt is, hogy a szívinfarktuson átesett betegek 75%-ának nem magas a koleszterinszintje. Így a statinok preventív alkalmazása erősen megkérdőjeleződik.

Az American Heart Association kongresszusán elhangzott, hogy a statin felírás helyett sokkal inkább a kalcium lerakódást kellene vizsgálni a szívkoszorúerekben CT segítségével, hiszen az valóban ideális képet adhatna a meglévő rizikóról. A statinok igazából csak azoknál lehetnek hatásosak, akiknél jelen van ez a bizonyos kalcium lerakódás.

Ez azért fontos, mert a statin szedők kb. 5%-ánál fordulnak elő különböző mellékhatások, melyek sokszor igen súlyosak is lehetnek. A szervezetnek szüksége van koleszterinre, így az alacsony koleszterinszintű betegeknél gyakoribb az öngyilkosság, a Parkinson-kór és a stroke bizonyos formái is.

Az alacsony koleszterinszint hatására lecsökken az agyban a szerotonin szint, ami a jó hangulatért felelős. Ez magyarázhatja a statin szedőknél előforduló nagyobb számú öngyilkosságot, amit persze mostanában utóelemzések megpróbálnak vitatni. A kérdés nem lezárt, de már az első repedések megjelentek a koleszterin hit erős bástyáin.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!