A krónikus gyulladások megfelelő kezelése kulcsszereppel bírhat jó néhány krónikus betegség gyógyításában és megelőzésében.
Az elmúlt évek kutatásai szerint a krónikus gyulladások olyan betegségek kialakulásáért felelősek, mint az Alzheimer-kór, ízületi gyulladások, szív-, és érrendszeri megbetegedések, rákos daganatok.
Amikor a szervezetet valamilyen külső, negatív hatás éri, természetes biológiai reakcióként a szervezet megpróbálja ezt kivédeni, melynek a jele a testben megjelenő gyulladás.
Mondhatjuk úgy is, a gyulladásos reakció a szervezet komplex védelmi rendszerének az első lépcsője. A gyulladásos reakció az esetek egy részében teljes gyógyulást eredményez, de arra is van példa, hogy a szervezet éppen a túlhajtott gyulladásos reakció áldozatává válik. Az esetek egy nem elhanyagolható részében az előbb említett két eset egyike sem történik meg, hanem a szervezet és a gyulladásos reakció tartós „együttéléséről” beszélhetünk. Ezt az állapotot nevezzük krónikus gyulladásnak.
A gyulladásos reakció ebben az esetben nem képes a szervezetet megtámadó ágens teljes megsemmisítésére és elhúzódóvá válik. Az is gyakran előfordul, hogy mi magunk teszünk meg mindent azért, hogy a gyulladás tartósan fennmaradjon. Ilyen pl. a dohányzás, ami a hörgőkben tart fenn folyamatosan gyulladásos állapotot vagy a zsírokban dús, rostszegény táplálkozással kombinált rendszeres alkoholfogyasztás, ami hozzájárul az emésztőrendszerben kialakuló gyulladásos folyamatokhoz.
Ha a krónikus gyulladás hosszú ideig fennáll, károsíthatja a szívbillentyűket, az agysejteket, stroke-ot, inzulin-rezisztenciát (cukorbetegséget) és sok más, súlyos állapotot okozhat (pl. rákos sejtek képződése).
Erre a legjobb példa a helicobacter pylori baktérium okozta gyomornyálkahártya gyulladás, amit ha nem kezelnek megfelelően, akkor a gyomor nyálkahártya kifekélyesedéséhez vezethet. Ha a fekélyt sem kezelik megfelelően, akkor évek múltán a gyulladásos fekélyfészek többnyire széli sejtjeiben rosszindulatú elfajulás alakulhat ki és megjelenik a gyomorrák. A dohányzás okozta krónikus gyulladás is ragyogó táptalaját képezheti a később kialakuló hörgőráknak.
Egy friss kutatás szerint (Chemistry&Biology) a legjobb természetes gyulladáscsökkentők az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, mint pl. a halolaj, szardínia, olíva olaj, mogyoró, kelkáposzta, spenót és a D3-vitamin.
Mind az omega-3 zsírsavakra, mind pedig a D3-vitaminra jellemző, hogy képes kivédeni a krónikus gyulladásos állapotok kialakulását, ezáltal védi a szervezetet a hosszú távú károsodásoktól. Az omega-3 zsírsavak és a D3-vitamin kombinációja még hatékonyabb védelmet nyújt a krónikus gyulladások kialakulásával szemben. Persze az úgy nem megy, hogy egyik kezünkkel merjük ki a vizet a csónakból, a másikkal meg lyukat fúrunk a csónak fenekén. A dohányzás, az égetett szeszes italok fogyasztását nem gyulladáscsökkentőkkel kell ellensúlyozni, hanem ezektől a szenvedélyektől meg kell szabadulni. Úgy is van egy csomó ok, ami nem rajtunk múlik, minek a bajt még tovább tetézni.
 drtihanyi
                  drtihanyi dr. Tihanyi László
                     dr. Tihanyi László
                   
    
                Super Reishi gyógygomba tabletta, 120db
   Super Reishi gyógygomba tabletta, 120db
    Super Cordyceps gyógygomba tabletta, 120db
   Super Cordyceps gyógygomba tabletta, 120db
    Super Chaga gyógygomba tabletta, 120db
   Super Chaga gyógygomba tabletta, 120db
    dr. Tihanyi László weboldala
   dr. Tihanyi László weboldala