Soha nem lehetünk elég idősek ahhoz, hogy azt mondhassuk: ezt megúsztuk, lisztérzékenyek már biztosan nem leszünk. A legfrissebb kutatások szerint a lisztérzékenység nem csak gyermekkorban alakulhat ki, sőt, úgy tűnik, az életkor előre haladtával nő a lisztérzékeny esetek előfordulása.

1974-óta az Egyesült Államokban a lisztérzékeny betegek száma 15 évente megduplázódik! 1974-ben még 501 emberből csupán 1 főre esett a betegség. Ez a szám 1989-ben 219-re, míg 2003-ban már 133-ra csökkent. Ráadásul a kutatásokból kiderült, hogy az idősebb embereknél kétszer gyakoribb a lisztérzékenység előfordulása.

A lisztérzékenység egy öröklött emésztési probléma, amit a glutén intolerancia okoz. A betegség érinti az emésztés folyamatát, a vékonybelekre van különösen negatív hatással. Több millió ember él a Földön ezzel a meglehetősen kellemetlen betegséggel, mégis az esetek nagyobb része nincs megfelelően diagnosztizálva, melynek fő oka, hogy a lisztérzékenységnek közel 300 tünete lehet. Legtöbbször olyan betegségekkel keveredik, illetve keverik össze, mint a Crohn betegség, IBS, bélfertőzés, stb.

{$up_uri}wheat.jpg


Amikor egy lisztérzékeny beteg olyan ételt fogyaszt, mely glutént (fehérje, mely a búzában, árpában, rozsban található) tartalmaz, az immunrendszer úgy reagál, hogy megtámadja a vékonybeleket, elpusztítja a bélbolyhokat, ezáltal a táplálék nem tud felszívódni a belekből. Ha a lisztérzékenységet nem kezelik megfelelően, egyéb súlyos betegségek előfordulási esélye jelentősen megnő: hepatitis, thyroiditis, limfóma, cukorbetegség, reumatoid artritisz.

A legtöbb lezajlott kutatás azt mutatta, hogy a lisztérzékenység kialakulásában külső tényezők játsszák a főszerepet, az immunrendszer ezért veszíti el azt a képességét, hogy képes legyen a glutént tolerálni.
A lisztérzékenység legfőbb kezelési módja jelenleg a teljesen gluténmentes táplálkozás.

Kapcsolódó tanulmány: Áttörés a lisztérzékenységben?
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!