Ritka sikeres hadvezér volt. Időszámításunk előtt 60-ban  seregeivel elsöpörte Mithridatészt, aki Pontus uralkodója volt, sőt Armeniát is megszállta, ahol Tigranész uralkodott. Hatalmas vagyonra tett szert, de irigyei visszarendeltették őt Rómába, ahol fejedelmi jólétben élt. A lukulluszi lakomák már kétezer éve a hivalkodóan bőséges lakomák jellemzői.

Viszont Lucullusznak két nagyszerű gyümölcs meghonosítását köszönhetjük Európában, az őszibarackot és a cseresznyét.

Az őszbarack legközelebbi rokona a mandula, a szilva és a kajszibarack. A középkorban Franciaországban lelt új hazára a növény, ezért nevezték francia baracknak is. A Napkirály kertjében már akkor 38 fajtája létezett.

A gyümölcsök lédúsak és egy kilogrammban csak 9g fehérje van. Tartalmaz még közel 100g szénhidrátot, 6g sót is. Csökkenti a vérnyomást, B és C-vitamin tartalma magas. A sárga húsú barack A vitamin tartalma magas, 1300 NE/kg, ezért jót tesz a bőrnek, a hajnak, a körmöknek. Magas rosttartalma révén segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést. Hétszer annyi kalciumot tartalmaz, mint nátriumot, ezért szívbetegeknek különösképp ajánlható.
 
Mivel közeli rokonok, mandulafára oltott ágai megerednek. A mandula alanyra oltott őszibarack hosszú életű, szárazságot, hideget jól tűrő fát nevel. A magoncra sajnos fagyérzékeny. Ahol a szőlő jól érzi magát, ott az őszibarack is szépen megél. Jelenleg több mint 500 fajtáját ismerjük, de ha a kopasz változatait is ideszámítjuk, akkor több mint 800 fajtáját termesztik a világon.

A másik lukulluszi ajándék a cseresznye. Legközelebbi rokona a meggy. Bár nagyon szeretjük, de ez a gyümölcs nem választott új hazát. Ma is Törökországban termelik a legtöbb cseresznyét a világon. Az egész világon elterjedt. Japánban a cseresznyevirágzás nemzeti ünnep, a cseresznye virága nemzeti szimbólum. Majdnem ezer fajtáját termesztjük. Kiváló szomjoltó, mivel több mint 80%-a vízből áll. Fehérjét, zsírokat nyomokban tartalmaz, 100g gyümölcs szénhidrát tartalma 13g. Nagyon gazdag A-vitamin és B-vitamin forrás. C vitamint is tartalmaz, igaz nem sokat 10-15mg-ot. Sok benne a kálium és a vas. Szívbetegeknek, köszvényeseknek feltétlenül ajánlott. Gyönyörű színét a benne lévő karotinoknak, zeaxantinnak és luteinnek köszönheti. A vér húgysavszintjét csökkenti, vízhajtó hatású. Egy szép fa évente 80kg gyümölcsöt is teremhet. Jól érzi magát a szőlőben. Fája értékes. A híres Stradivari és Guarneri hegedűk is cseresznyefából készültek.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!