Tanulmányok egész sorozata igazolja a mediterrán diéta egészségre gyakorolt jótékony hatását. A mediterrán diéta legfontosabb elemei: extra szűz olíva olaj, citrusfélék, olajos magvak, gyümölcsök, zöldségek, fehér húsok (főleg hal és szárnyasok) és kevés bor.

A mediterrán diéta hatására csökkenhet a szívbetegségek, cukorbetegség, stroke és szellemi leépülés kialakulásának esélye. A mediterrán-stílusú ételek antioxidáns tartalma magas, polifenolokban, flavonoidokban rendkívül gazdagok, ezáltal csökkentik a szervezetben kialakuló krónikus gyulladásokat, megelőzve ezzel számtalan krónikus betegséget.

Az életkor előre haladtával egyre több embernél alakul ki a csonttömeg csökkenése, mivel a kalcium fokozatosan kioldódik a csontokból. Ez az állapot csontritkuláshoz vezet és jelentősen megnő a csonttörések valószínűsége. Ezzel párhuzamosan  a csontokból kikerülő mész egy része az erekben rakódik le, érelmeszesedést okozva. Következés képen megnő a szív-, és érrendszeri betegségek gyakorisága, ami a modern társadalmakban első számú halálok.

Amit ma mediterrán diétának nevezünk, az nem tekint vissza sok évezredes múltra. Homérosz hősei csak sült húst és kevés gabonát, darát, lisztet fogyasztottak igen sok bor mellett. Halra csak kényszerből fanyalodtak és a tenger gyümölcseit sem fogyasztották, csak ha nagyon muszáj volt. A gyümölcsökről még zárójelben sem szól az eposz, az olíva olaj akkor még nem volt használatos a táplálkozásban, bár az olajfát már jól ismerték. A citrus félék pedig még Indiában, őshazájukban éltek akkoriban.

A mai értelemben vett mediterrán diéta alapjait Homérosz után ezer évvel a rómaiak rakták le és terjesztették el a Földközi-tenger mentén mindenütt. A mediterrán étrend a Róma által ránk hagyományozott kultúra legértékesebb öröksége, fontosabb, mint a Kolosszeum romjai.

Egy spanyol kutatás eredményei azt mutatták, hogy az olíva olajban gazdag mediterrán táplálkozás jelentős mértékben csökkenti a csontritkulás előfordulását.

Az erős és rugalmas csontokhoz szervezetünknek szüksége van azokra a létfontosságú tápanyagokra, melyeket a mediterrán diéta tartalmaz, emellett kalciumra és D3-vitaminra. Ez utóbbinak különösen nagy jelentősége van, hiszen a magyar lakosság jelentős része szenved D-vitamin hiányban a nyári, napsütéses hónapokat követően.

Javasolt étrend-kiegészítők:

-    Omega 3-6-9
-    Young pHorever Greens
-    SuperGreens
-    D3-vitamin

oliveoil_66.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!