A mediterrán diéta kiváló a testnek és léleknek egyaránt, növeli az emberek életminőségét, derül ki egy friss kutatásból. A tanulmány szerint az olajokban gazdag mediterrán ételek, mint a hal, tenger gyümölcsei, stb. javítják általános közérzetünket.

Forrás: University of Las Palmas de Grand Canaria, University of Navarra, Spanyolország

A mediterrán étrend legfontosabb elemei: sok gyümölcs, zöldség, hüvelyesek, hal, olíva olaj, olajos magvak. Ezek az ételek képesek lehetnek csökkenteni a krónikus betegségek előfordulását. A Föld azon régióiban, ahol az emberek ezeket a táplálékokat fogyasztják, alacsonyabb a halálozási ráta.

A kutatók számára még nem világos, hogyan képes a mediterrán étrend javítani a fizikai és pszichés állapotot. Az új táplálkozási piramisok szerint a napi táplálékaink közül nem hiányozhatnak a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és legalább 2 liter víz. Tartalmaz továbbá sovány húsokat, tojást, halat és kis mennyiségben bort is. A táplálkozási piramis csúcsán a cukor, az édességek, sütemények, cukros üdítők állnak, amiket csak ritkán, kis mennyiségben szabad fogyasztani.
medit_diet.jpg

A 4 éves tanulmány során a kutatók összesen 11 000 egyetemista diák étkezési szokásait vizsgálták. Megállapították, hogy a mediterrán diéta kedvező hatásai már fiatal korban is jelentkeznek, javítva az életminőséget, valamint a szellemi és testi állapotot.

A méltán világhírű olasz és francia konyha azért számít a világ legjobb konyhájának, mert mediterrán, amit semmilyen más nemzet vagy régió konyhája nem képes felülmúlni. Sokat kell tanulnunk tőlük, mert ebben ők a világ tanítómesterei.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!