A mediterrán diéta fő zsírforrása az olívaolaj, melynek fogyasztása összefügg a koszorúér-betegség, illetve bizonyos daganatos megbetegedések alacsonyabb incidenciájával (előfordulási gyakoriságával).

Az olívaolaj nagy arányban tartalmaz egyszeresen telítetlen olajsavat, de az extra-virgin olívaolaj fő jellemzője, hogy benne nagy mennyiségben találhatók fenolos komponensek, nevezetesen hydroxytyrosol és oleuropein, melyek nagyfokú stabilitást és erőteljes ízt biztosítanak.

Az utóbbi időben több vizsgálat is kimutatta, hogy az olívaolajban lévő fenolok jelentős antioxidáns hatással rendelkeznek mind in vitro (laboratóriumi körülmények között), mind in vivo (élőben, élő szervezetben végzett vizsgálat során), s potens additív biológiai aktivitásuk révén hozzájárulnak a mediterrán diéta cardioprotektív (szív és érrendszert védő) hatásaihoz.

Az olívaolaj fenolok biológiai hatásai:

- gátolják az alacsony denzitású lipoprotein oxidációját in vivo és ex vivo (élő szervezeten kívül). Az oxidált zsírsavak rakódnak le az erek falában és okozzák az érelzáródást, illetve számos rákos megbetegedést.
- gátolják a thrombocyta aggregációt, azaz a vérlemezkék összetapadását. Ezek okozzák a plakkok kialakulását, és így a trombózis kialakulását.
- megkötik a szuperoxidot és az egyéb reaktív oxigén gyököket. Ezek támadják meg a sejtek örökítőanyagát, a DNS-t, és elősegítik a rákos megbetegedések kialakulását.
- gátolják a peroxynitrit okozta DNS károsodást. Ez szintén rák megelőző hatással jár.
- gátolják a peroxynitrit okozta tyrozin nitrációt. Dohányzásnál a fő rákkeltő anyag a peroxynitrit, mely a cigaretta parázs megszívása során keletkezik a levegő nitrogénjéből.
- gátolják a baktériumok növekedését és aktivitását.
- hypotensiv hatásuk van, azaz csökkentik a vérnyomást.
- növelik a plazma antioxidáns kapacitását. Ezáltal védelmet biztosítanak a szabad gyökök ellen, melyek felelősek számos rákbetegség kialakulásáért.

Az olívaolaj olajsavban gazdag, ami egyszeresen telítetlen zsírsav (18:1n-9), mely a teljes zsírsav tartalom 56-84%-át teszi ki, míg a linolénsav (18:2n-6) aránya 3-21% (általában 7-10%).

{$up_uri}etkezesizsirok.jpg


A mediterrán típusú étkezés jellemzői:

- növényi eredetű ételek nagyarányú bevitele (gyümölcs, zöldség, kenyér, egyéb gabonafélék, burgonya, bab, csonthéjasok és magvak);
- minimálisan feldolgozott, szezonális friss és helyileg termesztett ételek;
- a típusos napi desszert a friss gyümölcs, a koncentrált cukrot vagy mézet tartalmazó édesség hetente néhány alkalommal;
- a zsír fő forrása az olívaolaj;
- tejtermékek (elsősorban sajt és joghurt) napi fogyasztása kis-mérsékelt mennyiségben;
- hal és baromfi fogyasztása kis-mérsékelt mennyiségben;
- hetente 0-4 tojás fogyasztása;
- vörös húsok kis mennyiségben;
- kevés-mérsékelt mennyiségű bor fogyasztása, normálisan az étkezéshez.

{$up_uri}meddi.jpg


{$up_uri}halalozas.jpg


SuperGreens csomagok - SuperGreens csomagok

http://www.drtihanyi.hu/uploads/SGporcseppflakon.jpg


Omega 3-6-9 - Omega 3-6-9

{$up_uri}00065_k.jpg


Olajfalevél kivonat - Olajfalevél kivonat

{$up_uri}00041_k.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!