Korábbi kutatások igazolják a hagyományos mediterrán stílusú étrend egészségügyi hatásait. A kutatók megállapították, hogy az egészséges mennyiségű extra szűz olíva olajat, dióféléket, magvakat, gyümölcsöket, leveles zöldségeket és többletkalóriától mentes állati fehérjét tartalmazó étrend segít megelőzni a szívbetegség, cukorbetegség, stroke és demencia kialakulását. 

A mediterrán stílusú ételek tele vannak antioxidánsokkal, melyek segítik a sejtfunkciót, valamint polifenolban gazdag olíva olajjal, ami gyulladáscsökkentő hatású, ezáltal sok krónikus betegség kockázatát csökkentik.

A kor előre haladtával sokan szenvednek csonttömeg csökkenésben, köszönhetően hosszú évek rossz táplálkozásának.  Ez csontritkuláshoz vezet és jelentősen megnöveli a csonttörések kockázatát.

Az extra szűz olíva olajban gazdag mediterrán étrend elősegíti a csontok egészségét

Spanyol kutatók véletlenszerűen kiválasztottak 127, 55 és 80 év közötti férfit, akik hosszú ideje éltek a közösségben. Az idős önkénteseknél soha nem diagnosztizáltak szív- és érrendszeri betegségeket, de voltak köztük cukorbetegek és szívbetegségre hajlamosító tényezővel rendelkezők. Csoportokra osztva különböző étrendet követtek: alacsony zsírtartalmú étrendet, mediterrán étrendet extra szűz olíva olajjal vagy mediterrán diétát diófélék hozzáadásával. 

A kutatócsoport a vizsgálat elején és a két éves program végén különböző kritikus biomarkereket (glükóz, oszteokalcin, koleszterin, triglicerid) vizsgált, hogy megállapítsa a mediterrán diéta általános, egészségre gyakorolt hatásait. A mérések kimutatták, hogy az extra szűz olíva olajjal kombinált mediterrán diéta az oszteokalcin koncentráció és egyéb, csontképzés-tényezők jelentős növekedését eredményezte. Ugyanilyen fontos, hogy ezt az étrendet követve az alanyoknak nem változott a vér kalcium-szintje, míg a másik két csoportnál ez jelentősen csökkent.

Dr. Fernandez-Real, a tanulmány vezető szerzője szerint fontos megjegyezni, hogy a keringésben lévő oszteokalcint összefüggésbe hozható az inzulintermelés fenntartásával az olíva olajat fogyasztó alanyok esetében. Az elmúlt 20 év kiterjedt kutatásai alapján a dióféléket, magvakat és bőséges mennyiségű extra szűz olíva olajat tartalmazó étrend kétség nélkül segít megőrizni az egészséget és támogatja a csontok egészségét a kor előre haladtával.

Ne feledjük, a mediterrán étrend nem a palotákban született, hanem Itália, Görögország, ill. a Földközi-tenger menti népek paraszti konyhájából alakult ki az utóbbi 2-3 ezer évben.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!