RECEPT: meleg köles, sárgarépa és kelkáposzta saláta curry illatú öntettel

Hozzávalók 4 főre

-    1 csokor fekete kelkáposzta (kb. 300 g) alaposan megmosva
-    só ízlés szerint
-    2 tk. repce, rizskorpa vagy extra szűz olívaolaj
-    150 ml köles
-    5 dl víz vagy kelkáposzta főzőleve
-    2 tk. extra szűz olívaolaj
-    250 g sárgarépa, hámozva és hosszában vékonyra szeletelve
-    2 tk. apróra vágott koriander
-    1 ek. feketekömény

Az öntethez

-    2 ek. friss citromlé
-    2 tk. fűszeres rizsecet
-    1 tk. édes curry por
-    só és frissen őrölt bors
-    4 ek. szőlőmag, rizskorpa, repce vagy extra szűz olívaolaj
-    60 ml író

Elkészítés

1, A kelkáposztát két részre osztjuk, egy – és két harmadra. A kisebb csokrot megmossuk és megszárítjuk papírtörlő segítségével, majd félretesszük. A többit sós, forrásban lévő vízben előfőzzük 1-2 percig. A fazékból egy tál hideg vízbe szedjük át, leszűrjük és kinyomkodjuk a felesleges vizet. Vékony szeletekre aprítjuk és félretesszük. A főzővízből kimérünk fél litert.

2, Közepes lángon felhevítünk 2 tk. olajat egy serpenyőben. Hozzáadjuk a kölest és keverés mellett pirítjuk, míg illatozni nem kezd, körülbelül 3-5 percig. Hozzáadjuk a kimért főzővizet (vagy fél liter ízlés szerint sózott vizet) és felforraljuk. Kis lángon, letakarva 25-30 percig pároljuk, míg a folyadék elpárolog és a köles meg nem duzzad. A tűzről levéve konyharuhával leterítjük a fazekat, majd visszatakarjuk és 10-15 percig állni hagyjuk. A főtt kölest egyenletes rétegben kiterítjük, ez segít megelőzni a csomósodást.

3, Közben előmelegítjük a sütőt 300 fokra. Egy tepsit duplán kibélelünk sütőpapírral. Meggyőződünk róla, hogy a félretett kelkáposztalevelek szárazak, majd közepes méretű darabokra tépkedjük őket és összerázzuk olívaolajjal. Finoman átdolgozzuk a leveleket, hogy biztosan bevonjuk őket olajjal. Egyenletes rétegben a sütőpapírra helyezzük, szükség esetén több részre osztva. A sütőbe helyezzük és 22-25 percig sütjük, amíg a levelek ropogósak lesznek, de nem pirulnak meg. Figyeljünk, ha megpirul, kesernyés íze lesz! Ha ropogósra sült, ízlés szerint sózzuk és hagyjuk kihűlni. 

4, Összekeverjük az öntet hozzávalóit egy kis tálban vagy mérőedényben, majd egy széles serpenyőbe öntjük. Hozzáadjuk a kölest, előfőzött kelkáposztát, sárgarépát és feketeköményt, keverés mellett közepes lángon sütjük, míg sercegni nem kezd. A koriandert közvetlen tálalás előtt adjuk hozzá. Ropogós kelkáposztával megszórva tálaljuk.

A főtt köles és az előfőzött kelkáposzta hűtőben három napig eláll.    

Tápanyagtartalom adagonként

-    362 kalória
-    21 g zsír, 2 g telített zsír, 11 g többszörösen telítetlen zsírok, 6 g egyszeresen telítetlen zsír, 1 mg koleszterin
-    39 g szénhidrát
-    6 g rost
-    91 mg nátrium (az ízlés szerinti só nélkül)
-    7 gramm fehérje

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!