Egy rendkívül ízletes és egészséges étel lencsével és sütőtökkel, alacsony kalóriatartalommal. 

Hozzávalók:

A sütőtökhöz:

-    800 g sütőtök
-    só ízlés szerint
-    1 ek. balzsamecet
-    1 ek. extra szűz olíva olaj

A lencséhez:

-    1 csésze lencse
-    1 teáskanál őrölt gyömbér
-    1 teáskanál kurkuma
-    fél hagyma
-    ¼ liter víz
-    só

A salátához:

-    1 ek. borecet
-    1 teáskanál balzsamecet
-    1 teáskanál dijoni mustár
-    ½ teáskanál őrölt köménymag
-    só és frissen őrölt paprika
-    3 ek. extra szűz olíva olaj
-    1 ek. dióolaj
-    ¼ csésze friss, vágott petrezselyem

1, Közepes méretű serpenyőben kezdjük el párolni a lencsét, gyömbért, hagymát és sót. Amikor elkezd forrni, vegyük kisebb lángra a tűzhelyet és főzzük 35-40 percig, amíg a lencse megpuhul. Vegyük le a tűzről, a hagymát vegyük ki és tegyük félre. Helyezzünk egy szűrőt egy nagyobb edénybe és szűrjük le a lencsét. 

2, Közben melegítsük elő a sütőt. Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, helyezzük rá a felvágott sütőtököt, sózzuk meg, locsoljuk meg olíva olajjal és balzsamecettel és süssük kb. 20-30 percig, néha mozgassuk meg, hogy ne ragadjon le. Ha a tök megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd távolítsuk el a héját és vágjuk fel kisebb darabokra. 

3, Egy kis edényben keverjük össze a borecetet, balzsamecetet, dijoni mustárt, sót, paprikát, olíva olajat, köménymagot és dió olajat, majd adjuk hozzá a lencséhez, tegyük vissza a serpenyőbe, adjunk hozzá pár evőkanállal a leszűrt levéből, keverjük hozzá a petrezselymet és főzzük össze őket.

4, Tálaláskor a sütőtök darabokat tegyük a tányér közepére és köré helyezzük a lencse salátát.

Egy adag tartalmaz:

-    254 kcal
-    12 g zsír, 2 g telített zsír, 3 g többszörösen telítetlen zsír, 7 g egyszeresen telítetlen zsír, 0 g koleszterin
-    29 g szénhidrát
-    9 g rost
-    27 mg nátrium
-    10 g fehérje

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!