Egy rendkívül ízletes és egészséges étel lencsével és sütőtökkel, alacsony kalóriatartalommal.
Hozzávalók:
A sütőtökhöz:
- 800 g sütőtök
- só ízlés szerint
- 1 ek. balzsamecet
- 1 ek. extra szűz olíva olaj
A lencséhez:
- 1 csésze lencse
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál kurkuma
- fél hagyma
- ¼ liter víz
- só
A salátához:
- 1 ek. borecet
- 1 teáskanál balzsamecet
- 1 teáskanál dijoni mustár
- ½ teáskanál őrölt köménymag
- só és frissen őrölt paprika
- 3 ek. extra szűz olíva olaj
- 1 ek. dióolaj
- ¼ csésze friss, vágott petrezselyem
1, Közepes méretű serpenyőben kezdjük el párolni a lencsét, gyömbért, hagymát és sót. Amikor elkezd forrni, vegyük kisebb lángra a tűzhelyet és főzzük 35-40 percig, amíg a lencse megpuhul. Vegyük le a tűzről, a hagymát vegyük ki és tegyük félre. Helyezzünk egy szűrőt egy nagyobb edénybe és szűrjük le a lencsét.
2, Közben melegítsük elő a sütőt. Egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, helyezzük rá a felvágott sütőtököt, sózzuk meg, locsoljuk meg olíva olajjal és balzsamecettel és süssük kb. 20-30 percig, néha mozgassuk meg, hogy ne ragadjon le. Ha a tök megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd távolítsuk el a héját és vágjuk fel kisebb darabokra.
3, Egy kis edényben keverjük össze a borecetet, balzsamecetet, dijoni mustárt, sót, paprikát, olíva olajat, köménymagot és dió olajat, majd adjuk hozzá a lencséhez, tegyük vissza a serpenyőbe, adjunk hozzá pár evőkanállal a leszűrt levéből, keverjük hozzá a petrezselymet és főzzük össze őket.
4, Tálaláskor a sütőtök darabokat tegyük a tányér közepére és köré helyezzük a lencse salátát.
Egy adag tartalmaz:
- 254 kcal
- 12 g zsír, 2 g telített zsír, 3 g többszörösen telítetlen zsír, 7 g egyszeresen telítetlen zsír, 0 g koleszterin
- 29 g szénhidrát
- 9 g rost
- 27 mg nátrium
- 10 g fehérje