Kutatók egy része szerint a testtömeg-index (BMI = body mass index), mely a magasság és testsúly arányát vizsgálja nem ad pontos képet az elhízással kapcsolatos egészségügyi kockázatokról, mivel nem számol a testalkattal, a zsírszövet, illetve izomtömeg mennyiségével. Egy friss kutatás szerint azonban a BMI meglehetősen pontos eredményt mutat és ismeretében előre jelezhetők bizonyos betegségek (Obesity Research & Clinical Practice).

A 12 294 önkéntes bevonásával készült kutatás során az alábbi adatokat vetették össze:

-    BMI
-    testzsír százalék
-    derékbőség
-    derék átmérő – testmagasság arány

Ezt követően azt vizsgálták, hogy az egyes mérőszámok milyen mértékben képesek előre jelezni a metabolikus szindróma egyes elemeit: magas vérnyomás, emelkedett éhhomi vércukor, csökkent HDL-szint, emelkedett LDL-koleszterin szint.

Az eredmények azt mutatták, hogy a BMI, valamint a testzsír százalék jelezték legjobban előre a magas vérnyomást, míg a derékbőség, ill. derékbőség-testmagasság aránya mutatta legjobban a megváltozott éhhomi vércukorszintet és a HDL-szint csökkenést.      

Az összes rizikófaktor tekintetében a BMI érték mutatkozott a legpontosabbnak.

Egyértelműen levonható a tanulság: 25-ös BMI érték fölött különösen oda kell figyelni egészségünkre, hiszen ez olyan súlyos, krónikus betegségek kialakulását valószínűsíti, mely jelentősen befolyásolhatja életkilátásainkat és életünk minőségét.   

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!