A rendszertani felsorolás alapján növényevőket és ragadozókat különböztetünk meg. A ragadozók az elejtett zsákmányt fogyasztják, bőséges fermentált növényi táplálék mellett.

Tessék csak megfigyelni a Nationali Geographic vagy a Spektrum, esetleg az Animal Planet filmjeit, ahol nagyon világosan megfigyelhető, hogy amikor egy ragadozó, legyen az oroszlán, hiéna, gepárd, stb. zsákmányt ejt, a legelső dolga, hogy a zsákmány állat hasát feltépi és a belsőségeket, beleket felfalja.
 
Ezek a belek azonban tele vannak fermentált növényekkel, amiből rengeteget elfogyaszt. Sőt, még gyakrabban látjuk, hogy a ragadozók igazi célpontjai a borjak, akik még szopnak. Az ő gyomrukban a tej megalvad, gyakorlatilag túróvá, sajttá alakul, amit a ragadozók nagy előszeretettel falnak fel.

lion.jpg

Miután a belsőségekkel végeztek, akkor következik csak a „színhús” felfalása. 

Ebből is világosan láthatjuk, hogy a növényi, sőt, a fermentált növényi táplálékok nélkülözhetetlenek a ragadozó állatok étrendjében. Ezt ma már az állatkerti gondozók is jól tudják, ezért a hatvanas években az állatkertekben senyvedő beteges ragadozók helyett ma erőtől duzzadó, egészséges állatok láthatók a kifutókon.

Az ember (Homo sapiens) nem ragadozó, így táplálkozásában nem csak a fermentált növényeknek, hanem minden más ehető növénynek és gyümölcsnek meghatározó szerepe van. A hús étrendünk kiegészítője, nem az alapja!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!