Manapság nagyon népszerűen a különböző ízesítésű gabonapelyhek, müzlik, müzli szeletek, a szülők előszeretettel adják őket gyermekeiknek, annak reményében, hogy fogyasztásukkal gyermekeik egészségesek, fittek lesznek.

Azonban a gabonapelyhek és müzlik többsége sósabb a chipseknél, és cukrosabb a fánkoknál.

A legnépszerűbb reggeli müzlik és gabonapelyhek 70%-a több cukrot tartalmaz, mint az édes fánkok, mutatott rá egy új kutatás. Van olyan gabonapehely a piacon, melynek 30 grammjában közel 12g cukor van, kb. 3 teáskanálnyi egy bögrében.

Így ezek a készítmények kifejezetten károsak a gyermekek egészségére.

A legrosszabb és legártalmasabb reggelik:

{$up_uri}cereals.jpg

Ezek a reggeli eledelek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyermekek már fiatal korukban elhíznak, hiszen az ajánlott mennyiségnél sokkal több káros ételt vesznek magukhoz. Ráadásul mindezt annak tudatában teszik, hogy egészségesen étkeznek.

A legtöbb müzli és gabonapehely helyett zöldséget, gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt, mogyorót, mandulát kellene fogyasztani, megfelelő mennyiségben.

A mostani tendencia alapján ugyanis 2050-re a gyerekek 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott lesz, mely utat nyit olyan krónikus betegségek előtt, mint a magas vérnyomás betegség, magas koleszterin, cukorbetegség, stb.

Ezek a rizikófaktorok pedig szívinfarktushoz, agyvérzéshez vezethetnek.
Kizárólag azok a müzlik és gabonapelyhek fogyasztása javasolt, melyek sok rostot, vitamint, ásványi anyagot, kevés zsírt, cukrot és sót tartalmaznak.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!