Mi az Omega E-ssentials? Az Omega E-ssentials „jó” zsírok, úgynevezett esszenciális zsírsavak keveréke.

Habár az elnevezésükben a „sav” szó szerepel, az esszenciális zsírsavak nem károsak, sőt: az emberi táplálkozásban nélkülözhetetlenek, mivel a szervezet nem tudja őket előállítani. Az Omega E-ssentials különösen hatékonyan segít hozzá bennünket egészségünk megőrzéséhez, miután e fontos zsírsavak közül hármat is magában foglal: az omega-3, az omega-6 és az omega-9 zsírsavakat.

Mit tartalmaz az Omega E-ssentials?

Szerves lenmagolajat, tengeri lipideket, borágóolajat, napraforgóolajat, E-vitamint és citrommagolajat.

Mit mondanak a szakemberek a az Omega-3 olajokról?

„Az Omega-3 védelmet nyújthat a veszélyes vastagbéldaganatok kialakulása ellen.”
Az Omega-3 az úgynevezett „egészséges, lúgosító zsír” a természetben leginkább bizonyos halakban, magvakban és diófélékben található meg, és tisztított formája hatékony ellenszere a különböző béldaganatokra való hajlamnak, állapítja meg egy frissen napvilágot látott tanulmány, mely a Brit Orvosi Társaság lapjában jelent meg.

Ötvenöt beteget vontak be a kutatásba, akik mind genetikailag hajlamosak voltak a daganatos megbetegedésekre, és olyan polipok voltak jelen a szervezetükben, melyek akár komoly beavatkozást igényelhetnek a későbbiekben, ami az emésztőrendszer kisebb-nagyobb részének eltávolításával jár.

A kísérleti alanyok közül véletlenszerûen választottak ki huszonnyolc személyt, akik naponta két gramm különösen tiszta omega-3 készítményt kaptak, míg a többi huszonhét alanynak ugyanolyan kinézetű, de hatástalan placebót adtak.

Hat hónap elteltével a placebóval „kezelt” tesztcsoport tagjainak szervezetében 10 százalékkal nőtt a polipsejtek száma, míg az omega-3-at fogyasztók esetében 12 százalékos csökkenés volt tapasztalható, ami összesen 22 százaléknyi különbséget jelent. Ráadásul a placebót kapott csoport polipjainak mérete átlagosan 17 százalékkal nőtt, mialatt a másik csoportnál 12,5 százalékos méretcsökkenést regisztráltak, azaz csaknem 30 százalék lett a különbség a vizsgálat végére a két csoport között.

A pH Csoda Központ kutatásvezetője, Dr. Robert O. Young szerint „az Omega-3 olajok azért ilyen hatékonyak, mert a telítetlen hidrogénionjaival megköti a metabolikus savakat, és ennek következtében csökkenti a bél savasságát, amely a polipok és a rákos daganatok kialakulását is okozza.”

Mit mondanak a szakértők az Omega-6 olajokról?

„Az Omega-6 elengedhetetlen feltétele az egészségnek”

Az Illinois Egyetem kutatói kimutatták, hogy az omega-6 zsírsavak egy típusa nélkülözhetetlen a bőr egészségének megőrzésében.

„Az egerekkel végzett kísérletek során kiütöttük azt a gént amely azért az enzimért felelős, amely a arachidonsavat (egy többszörösen telítetlen omega-6 zsírsav) állítja elő a szervezetben. Arachidonsav nélkül az egerek testén számtalan különböző típusú fekélyes dermatitis (bőrgyulladás) jelentkezett. Rettenetes viszketésük támadt, megállás nélkül vakaróztak, aminek nyomán vérző sebek keletkeztek egész testükön” - mondta el Manabu Nakamura, az Illinois Egyetem táplálkozástudományi professzora.

Mikor azonban az állatok a táplálékukkal együtt megkapták az arachidonsavat, a viszketés elmúlt, számolt be róla a professzor. Nakamura kutatócsoportja arra törekedett, hogy megértsék az omega-3 és az omega-6 zsírsavak fiziológiai szerepét. Ennek vizsgálatára dolgozta ki Chad Stroud doktorandusz az „egérmodellt”. A gének kiütésével meghatározott zsírok hiányát érhetjük el, és így jól vizsgálhatjuk a funkciójukat. „A delta-6 deszaturáz enzim előállításáért felelős gén kiütése meglepő felfedezéshez vezetett. Azt tapasztaltuk, hogy a bőr egészséges működéséhez nélkülözhetetlen az arachidonsav. Nem kizárt, hogy ez az új információ magyarázatot ad a csecsemőknél gyakran tapasztalható, eddig ismeretlen okú bőrkiütésekre és viszketésre is” - mondja a professzor.
Nakamura kifejtette, hogy szervezetünk az arachidonsavat linolsavból állítja elő, amelyet pedig a táplálkozás során kell bevinnünk, és amely elsősorban a lúgos növényi olajokban található meg.

A kutatók sokáig a linolsavnak tulajdonították a bőr egészséges működését, a bőr külső felszínét bevonó lipidek előállítását, amely védőréteg megóvja testünket a fejlődést gátló víz- és energiavesztéstől.

De most úgy tűnik, a bőr működése ennél összetettebb. Ezeknek a viszketeg egereknek rengeteg linolsav állt rendelkezésére a szervezetükben. Mit sem értek azonban vele, mert nem tudták azt arachidonsavvá alakítani, miután az ezért felelős enzimet előállító génjüket kiütötték, amint azt a professzor megjegyezte.
Az arachidonsav a prosztaglandinok előállításához is nélkülözhetetlen, melyeknek gyulladáscsökkentő és immunerősítõ szerepük van. A legelterjedtebb fájdalomcsillapítók, mint az aszpirin és az ibuprofen úgy fejtik ki hatásukat, hogy megakadályozzák az arachidonsav prosztaglandinná alakulását.

„Azt gondolnánk, hogy a gyulladás csak rosszat jelenthet, pedig ebben az esetben a prosztaglandinok éppen egy gyulladásos reakció révén óvnak meg a dermatitistől. Mértük a prosztaglandinszintet az állatok bőrében, és azt tapasztaltuk, hogy az akkor indult újra növekedésnek, amikor arachidonsavval tápláltuk őket.”

Dr. Robert O. Young, a pH Csoda Központ kutatásvezetője szerint „a többszörösen telítetlen zsírsavak, köztük az omega-3 (len- és kenderolaj) és az omega-6 (borágóolaj) nagyszerűen szűrik ki a szervezetből a metabolikus és étkezési savakat, amelyek károsíthatnák testünk, ezen belül a bőrünk sejtjeit. A bőrviszketés ezeknek a savaknak a jelenlétére utal, melyek ellen a telítetlen zsírsavak bevitele jelentheti a segítséget.”

{$up_uri}oe.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!