Az ősz a legideálisabb időszak a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására, hiszen többségük ekkorra éri el tápanyagtartalma csúcsát. Nézzük meg, milyen ételeket érdemes fogyasztani a hűvös ősz beálltával?

A – Alma

A közismert mondás szerint: „minden nap egy alma, az orvost távol tartja”. És valóban, az elmúlt években számos kutatás mutatott rá arra, hogy az alma képes csökkenti bizonyos rákos megbetegedések (száj, torok, tüdő, vastagbél, mell) rizikóját. Az almában található értékes vegyület, a kvercetin védi a sejtek DNS-ét a különböző károsodásoktól. De a kvercetin mellett az alma még sok-sok esszenciális tápanyag tárháza.

B – Berry (pl. Cranberry – tőzegáfonya)

A tőzegáfonyát érdemes egész évben fogyasztani, mivel benzoesavat tartalmaz, ami képes lassítani a vastagbélrák, tüdőrák és egyes leukémiák fejlődését. Emellett régóta tudjuk, hogy a tőzegáfonya kivonat védelmet nyújthat a húgyúti fertőzések ellen, valami segíthet megelőzni a fogak kilyukadását. Érdemes ősszel minél több nyers tőzegáfonyát fogyasztani, mivel ez a különleges gyümölcs ebben az időszakban tartalmazza a legtöbb tápanyagot. colveg.jpg

C – Colorful, azaz színes zöldségek

A különböző színes zöldségek több olyan vegyületet is tartalmaznak, melyeknek kutatók anti-tumor hatást tulajdonítanak. A sárgarépában található falcarinol nevű vegyület pl. csökkenti egyes rákbetegségek előfordulását. Lehetőség szerint minden étkezés során fogyasszunk valamilyen színes zöldséget (répát, paradicsomot, uborkát, stb.).

D – Dark Leafy Vegetables, azaz sötét színű leveles zöldségek

Ősszel a legjobb választás a kelkáposzta, mivel nagy mennyiségben tartalmaz egy különleges fitonutrienst (indolok), mely elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját és segíti a szervezetet a rák elleni küzdelemben (prosztata, gyomor, tüdő).

E – Everything orange, minden narancs

A narancsban, sárgarépában, sütőtökben, édes burgonyában található karotinoidok egyes kutatások szerint védelmet nyújthatnak a mell, vastagbél, prosztata és tüdő rákos megbetegedéseivel szemben. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!