„Reggelizz úgy, mint egy király, vacsorázz úgy, mint egy koldus” – hallhattuk sokáig, mint az ideális testsúly elérésének és megtartásának unikális receptjét. A táplálkozási szakértők sokáig azt javasolták, hogy együnk sokat reggelire, mivel a nagy mennyiségű reggeli révén kevesebbet fogunk majd enni a nap hátralévő részében.

Forrás: Nutrition Journal

Német kutatók azonban azt találták, hogy a nagymennyiségű reggeli megnöveli a napi kalória bevitelt, mivel egy kiadós reggeli után hasonló mennyiségű ebédet és vacsorát kívánunk, mint máskor, amikor nem reggelizünk be ennyire.
Ha valaki tehát fogyni szeretne, annak éppen ellenkezőleg, csökkentenie kell a reggeli adagján. Ez a szabály tehát egyaránt vonatkozik a túlsúlyos emberekre és a normál testsúlyúakra is.

A vizsgálat során a túlsúlyos és normál testsúlyú résztvevőknek egyik nap nagy mennyiségű reggelit adtak, a következő napon nem kaptak reggelit. Mindkét csoportban a kiadós reggeli csökkentette a délelőtt elfogyasztott plusz kalória (nasi) mennyiségét, azonban az össz kalória bevitel mindig azon a napon volt magasabb, amikor a kiadós reggelivel kezdték a napot.

{$up_uri}breakfast.jpg


A kutatás szerint tehát téves az a feltételezés, hogy a nap elején elfogyasztott étel csökkenti a később bevitt kalóriamennyiséget, ezzel a módszerrel nem, hogy fogyni nem lehet, hanem éppen ellenkezőleg, testsúlynövekedést lehet elérni.

Az egészséges életmódnak és egészséges táplálkozásnak nem része a kiadós reggeli, de nem része az sem, ha kihagyjuk a reggelit. A lényeg, hogy a reggeli ne tartalmazzon túl sok kalóriát, viszont legyen benne minél több tápanyag. A teltségérzet érdekében az ideális reggeli ne sok szénhidrátot, cukrot, kenyeret, lekvárt tartalmazzon, hanem inkább fehérjét és rostot. Az ideális reggeli kb. 4-500 kalóriát tartalmaz. Nagyon fontos dolog, hogy reggel, lehetőleg felkelés után azonnal pótoljuk az éjszakai folyadék veszteséget, de lehetőleg ezt se cukros italok formájában, azoknál sokkal jobb választás a tiszta víz vagy a kis mértékben édesített gyümölcstea.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!