A tartós, egészséges fogyás elérésében nagyon fontos szerepük van a rostoknak. A rostok elsődleges és legismertebb tulajdonsága, hogy egészséges telítettség érzést adnak fogyasztóiknak, ezáltal megszűnhet a plusz kalóriák bevitele.

A rostok kalóriatartalma nulla, mivel az ember szervezetéből hiányzik az az enzim, melynek segítségével emészthetők lennének a rostok. A rostoknak alapvetően két fajtáját különböztetjük meg. A sikeres diétához mindkét rostból megfelelő mennyiséget kell fogyasztanunk.

A rostokat az alapján kategorizáljuk, hogy vízben oldódnak-e? Az alma héja pl. nem fog feloldódni, ha egy pohár vízbe tesszük, ezért az egy nem vízoldékony rost. A nem vízoldékony rostok gyorsan áthaladnak szervezetünkön, emésztőrendszerünkön és segítenek megszüntetni pl. a székrekedést.

Az alma egyéb része, pl. a húsos belseje már képes vízben feloldódni, így az egy vízoldékony rost. A vízoldékony rostok olyan betegségek megelőzésében játszhatnak fontos szerepet, mint a stroke, a cukorbetegség, emésztési problémák, és rák megelőző szerepüket is több kutatás alátámasztotta.

A rostok csökkentik a szénhidrátok glikémiás indexét. Ennek következtében pedig csökken a vércukor, ami maga után vonja a triglicerid szint csökkenését is. A csökkent triglicerid szint pedig alacsonyabb koleszterin szinttel jár. Ugyanakkor a rostok csökkentik sok, számunkra fontos anyag felszívódását is (pl. kalcium, vas, cink, B6 vitamin, B12 vitamin). Ezért a korszerű diétás rostokban gazdag táplálék kiegészítőkhöz ezeket az elemeket, ill. vitaminokat külön hozzá teszik (Bios Life Slim).

A rostok egyszerű osztályozásán felül (vízben oldódó, vagy vízben nem oldódó) sokkal fontosabb az, hogy bizonyos élelmi rostok károsak és egyáltalán nem kívánatosak. Ilyen pl. a fitinsav (ez akadályozza meg a fémek, és főleg a vas felszívódását) és ilyen a lektinek is. Ez utóbbiak főleg a hüvelyesekben (bab, borsó, lencse) találhatók meg, erősen puffasztanak, a bélfalon is átjutnak és képesek akár a vörös vértesteinkhez is hozzákötődni. Sajnos a lektinek hatására a bélfal más fehérjéket is átereszthet, ami allergiás, rosszabb esetben autoimmun betegségek kialakulásához vezethet.

Az American Cancer Society napi 25-30 gramm rost elfogyasztását javasolja, ami a duplája annak, amit az amerikaiak naponta fogyasztanak.

A napi rost bevitel kapcsán figyelnünk kell arra, hogy:

- ha alacsony a napi rost bevitelünk, lassan, fokozatosan emeljük a dózist annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges kezdeti mellékhatásokat (pl. hasi diszkomfort érzés, székrekesés).
- igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot, lehetőleg tiszta vizet, hogy a rostok megfelelő ütemben tudjanak végighaladni a beleken.
- hasmenés esetén csökkenteni kell a rost bevitelt.

Magas rost tartalmú ételek pl.: eper, áfonya, zöldségek, gyümölcsök, bizonyos kekszek, teljes kiőrlésű kenyér, teljes kiőrlésű muffinok, stb.

A rostok nem csodaszerek, azonban nem mindegy, hogy milyen rostokról beszélünk, mint a fenti példa mutatta, de a magas, megfelelő rost tartalmú ételek segítségével csökkenthető a napi kalória bevitel, és könnyebben elérhető a tartós, egészséges fogyás.

Bios Life Slim

A Bios Life Slim termék rostot és multi vitaminokat tartalmaz. Naponta 2 alkalommal kell elfogyasztani 1-1 tasakkal, 2-3 dl vízben elkeverve, lehetővé téve az egészséges fogyást!

Bios Life Slim - Bios Life Slim

{$up_uri}slim_product.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!