Egy 9 éven át tartó tanulmány azt mutatta, hogy azok, akik magas rosttartalmú ételeket fogyasztanak tovább élnek, mint azok, akiknél alacsonyabb a napi rost bevitel mennyisége. Régóta ismert dolog, hogy a rendszeres rost fogyasztás kedvező az emésztőrendszer egészsége szempontjából.

Forrás: National Cancer Institute

Emellett azt is tudjuk, hogy a rostfogyasztás csökkenti a szívbetegségek, cukorbetegség és bizonyos rák típusok előfordulását. A fenti tanulmány most azt is megmutatta, hogy csökkenti a szívbetegségekből, fertőzésekből és légző rendszeri betegségekből eredő halálozást is.

A tanulmányban 219 123 férfi és 168 999 nő vett részt, életkoruk 50 és 71 év között volt. A 9 év alatt összesen 11 000 résztvevő halt meg.

Azok a résztvevők, akik naponta legalább 26g rostot fogyasztottak, 22%-kal kisebb eséllyel haltak meg, mint azok, akik naponta 13g-nál kevesebb rostot ettek. A legtöbb rostot fogyasztó férfiaknál és nőknél csökkent a szív-, és érrendszeri betegségekből, fertőzésekből és légúti megbetegedésekből származó halálozás.

Ideális táplálkozás során 1 000 kalóriánként 14g rostot kellene fogyasztani naponta, ez egy átlagos embernél, napi 2 000 kalóriával számolva tehát kb. 28g. A legtöbb ember nem fogyasztja el a szükséges napi rost mennyiséget (kb. a felét fogyasztjuk a szükségesnek).

A rostok az emésztőrendszerben hatnak, azáltal, hogy megváltoztatják tartalmának összetételét, ezáltal megváltozik a belek felszívó képessége is. A vízoldékony rostok miután érintkeznek a vízzel, zselés anyaggá válnak és fermentálódnak az emésztőrendszerben (a baktériumok révén). A nem vízoldékony rostok megduzzadnak, de nem fermentálódnak.

Kémiailag az élelmi rostok poliszacharidokból (nem keményítő típusú) és más növényi összetevőkből állnak.

Az egészséges táplálkozásnak tehát szerves részét képezik a rostok, ezért ügyeljünk arra, hogy folyamatosan biztosítsuk a szervezetünk számára szükséges rost mennyiséget.

A rostoknak az egészséges testsúly elérésében, illetve megtartásában is komoly szerepük van: csökkentik az étvágyat, lágyítják a székletet és lerövidítik a táplálék áthaladási idejét az emésztőrendszeren.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!