RECEPT: sárgarépa tekercs
Hozzávalók 6 főre
- 5-6 aszalt sárgabarack
- 1-2 gerezd fokhagyma, hámozva és félbe vágva
- 40 g apróra vágott dió
- 3 ek. apróra vágott koriander
- 6 ek. olívaolaj
- 1 tk. ecet (bor, sherry vagy almabor)
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
- 1 kg sárgarépa hámozva és 10 centis hosszra vágva (hosszában félbevágva, ha vastag)
- 3 ek. apróra vágott friss kapor vagy 2 ek. apróra vágott friss menta
- 1 ek. friss citromlé
- 3 nagy lavash lap (vagy tortilla), lehetőleg teljes kiőrlésű
A tálaláshoz (opcionális): 120 ml görög joghurt, ízlés szerint fokhagymapürével, 1-2 ek. citromlével és 1-2 ek. olívaolajjal keverve.
Elkészítés
1. Az aszalt sárgabarackot egy tálba helyezzük és 125 ml forrásba lévő vizet öntünk rá. 5-10 percig ázni hagyjuk, amíg megpuhul. Megőrizzük az áztató vizet, kivesszük belőle a barackot, papírtörlővel megszárítjuk és felkockázzuk.
2. Apróra vágjuk a fokhagymát és diót. Hozzáadjuk a koriandert és a sárgabarackot, majd tovább aprítjuk. Hozzáadunk 4 ek. olíva olajat, az ecetet, sót és borsot és pasztává dolgozzuk. 2-4 ek. áztatóvizet keverünk bele, hogy könnyen kenhető masszát kapjunk.
3. Megpároljuk vagy főzzük a sárgarépát, amíg éppen, hogy megpuhul, körülbelül 4-5 percig. Körülbelül 10 cm hosszúságú, 1 cm vastagságú rudakra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a citromlével, a maradék olívaolajjal, kaporral vagy mentával és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
4. Terítsünk ki egy lavash lapot és a lekerekített végeket levágva formázzuk négyzet alakúra. Így egy körülbelül 25 cm átmérőjű lapot kell kapnunk. Osszuk három részre a diókrémet és répát. Rákenünk a lavashra egy adag diókrémet, majd elrendezzük rajta a sárgarépát, 5 centit hagyva az aljától. Az alsó szélét ráhajtjuk a répára, majd szorosan feltekerjük. Középen félbevágjuk a tekercset és levágjuk a széleit, hogy mindkét nyitott végén a sárgarépát lássuk.
5. Egy száraz, felmelegített serpenyőben megmelegítjük a répatekercset, míg meg nem barnul mindkét oldala. Melegen tálaljuk, fűszeres vagy sima joghurttal.
Előzetes elkészítés
Néhány órával korábban is elkészíthetjük a tekercseket. Szorosan csomagoljuk műanyagba és tálalás előtt melegítsük meg őket.
Tápanyagtartalom adagonként
- 376 kalória
- 21 g zsír, 3 g telített zsír, 7 g többszörösen telítetlen zsírt, 11 g egyszeresen telítetlen zsír, 0 mg koleszterin
- 43 g szénhidrát
- 6 g rost
- 288 mg nátrium (az ízlés szerinti só nélkül)
- 7 gramm fehérje