A „sörhashoz” hasonlóan, melyet inkább férfiak esetén használunk, találó szó az angol „Muffin top”, mely azokra a hölgyekre utal, akik kisebb-nagyobb úszógumit „növesztettek” derekuk köré. Az ilyen típusú elhízás azonban nem csak esztétikai probléma, hanem igen jelentősen megnöveli a stroke és szívinfarktus valószínűségét. Friss kutatások szerint ez az elhízási mód legalább annyira veszélyes, mint napi egy doboz cigaretta elszívása.

Forrás: Journal of the American College of Cardiology

A legérdekesebb a dologban az, hogy alapvetően nem csak a túlsúly mennyisége számít a betegségek kialakulása szempontjából, hanem az is, hogy hova lokalizálódik a zsírszövet.

Korábbi tanulmányok már kimutatták azt, hogy azok a hölgyek, akik „körte” alakkal rendelkeznek, tehát a felhalmozódott zsírszövet nagy része a fenéken, combokon helyezkedik el, kisebb valószínűséggel kapnak infarktust vagy stroke-ot, mint „alma” alakú társaik, akiknél a zsírszövet a derékra rakódott le.

{$up_uri}Fogyas/muffin-top.jpgA Mayo Klinika tanulmánya szerint a derék körül kialakult zsírszövet duplájára növeli a stroke és szívinfarktus valószínűségét!

A derék körüli zsírszövet aktívabb, mint más zsírszövetek, aki ilyen típusú elhízásban szenved, annál nagyobb valószínűséggel emelkedik meg a vér koleszterin-, és vércukor szintje és nő a vérnyomása.

A kezeken, lábakon, illetve a test más részein elhelyezkedő zsírszövetnél ezt az emelkedett aktivitást nem figyelték meg.

A testtömeg-index (BMI) önmagában tehát kevés arra, hogy eldöntsük, kinek milyen rizikóval kell szembe néznie, az alakot is figyelembe kell venni.

Ezért a derék/csípő hányados jobban jelzi a veszélyt, mint a testtömeg index (BMI).
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!