Amikor végre rászánjuk magunkat arra, hogy leadjuk súlyfeleslegünket, gyakran az alábbi dilemmával szembesülünk: menjük le a közeli konditerembe és emelgessünk súlyokat vagy járjunk el aerobik órára és kocogjunk rendszeresen? Az aerobic, a futás tipikusan aerob sportok, míg a „gyúrás”, súlyzózás anaerob tevékenység.

Kutatók 8 hónapon keresztül vizsgáltak résztvevőket, akiknek a fele aerobikozott, másik felük súlyzózott. Arra voltak kíváncsiak, melyik típusú mozgás segítségével lehet hatékonyabban fogyni, zsírt égetni.
sulyzo.jpg
A tanulmány eredménye azt mutatta, hogy az aerob testmozgás 20-szor hatékonyabb, mint az anaerob mozgás. Az aerobikozó csoport átlagos zsírvesztése (a has körül) 20-szorosa volt a súlyzózó csoporténak.

Érdekes, hogy az aerob mozgás annál is sokkal hatékonyabbnak mutatkozott, mint amikor a kétféle edzést kombinálták.

A súlyzózás tehát valóban hatékonyabban képes izomtömeget építeni, azonban zsírégetésre, a has körfogatának csökkentésére az aerobik, a futás és más aerob sportok sokkal alkalmasabbak. Az ilyen típusú testmozgással ugyanis sokkal több kalóriát tudunk elégetni.

A kombinált edzés az egészség szempontjából sem bizonyult kedvezőbbnek az inzulin rezisztencia és a zsírmáj vonatkozásában.   

Fontos tudni, hogy a has körül felhalmozódó felesleg a legveszélyesebb elhízási mód, melynek során a zsírszövet nem a bőr alatt, hanem belül, a szervek körül található. Az ilyen típusú elhízás jelentősen ront életkilátásainkon.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!