Manapság se szeri, se száma a különböző diétás, fogyasztó kúráknak, fogyókúrás étrendeknek, azonban nagyon óvatosnak kell lennünk azokkal a módszerekkel, melyek szélsőséges magatartást követlenek tőlünk, hiszen a cél minden esetben az egészséges fogyás!

Az egyik ilyen őrület pl. a szénhidrát megvonással történő fogyás. Az ilyen típusú, alacsony szénhidrát tartalmú diéták célja, hogy minél kevesebb szénhidrátot juttassunk szervezetünkbe, a napi szénhidrát bevitel lehetőleg ne haladja meg a 20g-ot. Ez a mennyiség kb. 1 közepes méretű almának, vagy 1 szelet kenyérnek felel meg. A módszer rövidtávon még hatásos is lehet a testtömeg változás szempontjából, azonban igen súlyos mellékhatásokat eredményezhet. Aki napi 20g szénhidrátot fogyaszt csupán, annak a szervezete komoly feladat elé van állítva, hogy képes legyen előállítani azt a minimális mennyiségű glükózt, amire az agynak szüksége van a megfelelő működéshez. Mivel a szénhidrátok a szervezet legfőbb energia forrásai, ha nem viszünk be belőlük eleget, a szervezet kénytelen máshogy megtermelni a szükséges glükózt, ezért elkezdi saját zsírraktárait lebontani, hogy energiához jusson.

Ez persze jól hangzik, mégis nagyon súlyos problémákhoz vezethet. Amikor ugyanis a máj elkezdi bontani a zsírszövetet, bizonyos melléktermékek, ketonok, keton testek keletkeznek. Ha ezek a ketonok felgyülemlenek a vérben, megkezdődik a ketózis folyamata, ami ködös gondolatokhoz, lelassult gondolkodáshoz, energiahiányhoz, csont és vesebetegségekhez vezethet. Az egyik ilyen keton test az ún. aceton, mely kifejezetten mérgező az emberi test számára.

A szélsőséges szénhidrát megvonás tehát nagyon súlyos betegségekhez vezethet, az általa elért eredmények pedig csak ideig-óráig tarthatók fenn. A szervezet számára szükséges szénhidrát mennyiség átlagosan 130g/nap, de semmiféleképpen sem kevesebb napi 70g-nál. Minden olyan diéta, ami ezt a szabályt megszegi, káros szervezetünkre nézve. És természetesen az sem mindegy, hogy a szükséges fehérjét, zsírt, szénhidrátot milyen forrásból biztosítjuk.

Nem véletlenül nagyon népszerű manapság a dr. Robert Young nevével fémjelzett lúgosítás, lúgosító életmód, hiszen annak segítségével szervezetünk számára minden fontos tápanyagot (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, fitonutriensek, enzimek, stb.) biztosítani tudunk, a lúgos közeggel pedig közömbösíthetjük a káros savakat, melyek meggátolhatják a fogyás folyamatát.

Az egészséges fogyás elérése cseppet sem könnyű folyamat, lassabb is, mint a szélsőséges „null-diéták”, azonban azzal kárpótol minket, hogy tartós eredményt biztosít. Nem véletlen, hogy 10 fogyókúrából 9 sikertelenül végződik, hiszen olyan irreális dolgokat vár el tőlünk, amiket hosszú távon nem lehet és hozzá teszem, nem is szabad követni.

Érthető, hogy aki túlsúlyos és zavarja ez az állapot, vagy már érzi azokat a jeleket, melyek a túlsúlyból származó betegségek kialakulásához vezetnek, szeretne minél előbb lefogyni, de nem szabad szem elől tévesztenie egészségét sem. Ráadásul csak az egészséges fogyás vezethet tartós eredményhez.

SuperGreens vásárlás

http://www.drtihanyi.hu/uploads/body_sgph_promo_HUN.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!