A Cincinnati Egyetem (UC – University of Cincinnati) kutatói azt találták, hogy az erek külső falán található zsírszövetek szívbetegség kialakulásához vezethetnek és hajlamosítanak a cukorbetegségre is.

Forrás: American Heart Association’s Russell Ross Memorial Lectureship in Vascular Biology: Emerging Concepts in Vascular Disease, November 16

Ez a bizonyos ereket körülvevő, úgynevezett perivaszkuláris zsírszövet hatással van az erek belső falán lerakódott zsírszövet felépítésére, ezáltal olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a stroke vagy a szívinfarktus.

{$up_uri}vasavasorum.jpg


Régóta ismert tény, hogy az elhízás, különösen a derékra lerakódott zsírszövet (sörhas) jelentősen növeli a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Az a zsírszövet, amely a nagyobb erek külső falát öleli körül, eddig elkerülte a kutatók érdeklődését. A fent említett tanulmány azonban éppen erre a problémára fókuszál.

A kutatás során egerek ereinek külső falára zsírszövetet ültettek és meglepődve tapasztalták, hogy a külső zsírszövet hatással van az ér belső falán lerakodó zsírszövetre. Emellett ez a külső zsírszövet azt eredményezte, hogy a nagyobb erek körül kisebb vérerek kezdtek el kialakulni. Ezt az ér képződést első alkalommal sikerült megfigyelni. Ha az erek külső falán nincs zsírszövet, akkor ez az érképződés nem indul el, s így az erek belső falán sem alakul ki plakk. Az erek körül kialakuló kisebb vérerek és az instabil plakk között tehát szoros összefüggés van.

{$up_uri}vasa2.jpg


A perivaszkuláris zsírszövet igen érzékeny a metabolikus diszfunkciókkal szemben, s ez magyarázhatja a kapcsolatot a cukorbetegeknél tapasztalható nagyobb arányú szív-, és érrendszeri megbetegedésre.

Egy újabb bizonyítékát láthatjuk tehát annak, hogy milyen hatalmas veszélyt jelent az elhízás. Ez ellen pedig elsődlegesen életmódváltással, táplálkozási szokásaink megváltoztatásával tehetünk.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!