A krónikus betegségek közé tartoznak a szív-, és érrendszeri eredetű megbetegedések, a rák és a cukorbetegség is, melyek az összes halálozás kb. 65%-áért felelősek a World Health Organization (WHO) adatai szerint. Ma már tudjuk, hogy ezeknek a betegségeknek a többsége megfelelő táplálkozással és egészséges életmóddal megelőzhető, sőt, akár gyógyítható is lehet.

Mi szükséges ehhez?

Növényekben, zöldségekben, gyümölcsökben, magvakban, egészséges olajokban, növényi fitonutriensekben gazdag táplálkozás, rendszeres testmozgás és a káros szokások kerülése (dohányzás, alkoholfogyasztás, stressz). 

Az elmúlt két évtizedben a táplálkozási szokásokat vizsgáló tanulmányok többsége rámutatott arra, hogy a növényi alapú táplálkozás jelentősen csökkentheti egyes betegségek előfordulását, míg a hidrogénezett zsírokban, cukrokban, magas feldolgozottságú ételekben gazdag, rostokban szegény táplálkozás növeli a krónikus betegségek incidenciáját. 

A növényi alapú táplálkozás kedvező hatásának minden egyes részletét még nem ismerjük, de ennek oka valószínűleg az, hogy ezek a táplálékok számos jótékony hatású összetevőben bővelkednek, melyek hatásmechanizmusa eltérő. Általánosságban elmondható, hogy fontos szerepük van a szervezetben kialakuló krónikus gyulladások csökkentésében, a káros szabad gyökök semlegesítésében (antioxidáns hatás) és a DNS károsodásainak megakadályozásában. healthyfood_1.jpg

A legfrissebb kutatások szerint a növényi táplálékok közvetlen genetikai hatással is lehetnek az emberi szervezetre, ezzel gátolhatják pl. a plakkok felépülését az erekben, vagy a rákos daganatok kialakulását.
 
Értékes, növényi alapú összetevők:

-likopin és más karotinoidok
-antocianidinek
-flavonoidok
-vitaminok, ásványi anyagok
-esszenciális zsírok és aminosavak
-stb.

A mediterrán étrend egyszerű, döntően növényi alapú étrend a tenger gyümölcseivel kiegészítve. De mindenekelőtt az olíva olaj, a citrusfélék, a sok zöldség és gyümölcs,  többszörösen fermentált tejtermékek, olajos magvak jellemzik. Egyszerű „paraszti” konyha, ami semmit nem dob ki, mindent hasznosít, nem barokkosan cizellált és kb. 2500 éves folyamatos evolúció „terméke”. Fontosabb része a világörökségnek, mint  a Colosseum vagy az Akropolisz.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!