Egy érdekes adat, hogy a fejlett Egyesült Államokban évente kb. 65-76 millió ember betegszik meg attól, amit megeszik, közülük kb. 325 ezren kerülnek kórházba és 5-9 ezren meghalnak. Mivel a terhesség komoly megpróbáltatások elé állítja az immunrendszert, mind az anyukának, mind pedig magzatának magas rizikót jelentenek az ilyen fertőzések.

A 6 leggyakoribb étel-rizikó terhesség idején:

1, Lisztéria

A lisztéria egy olyan baktérium, mely a liszteriózis nevű betegségért felelős, maga a fertőzés ritka, azonban terhes nőknél koraszülést eredményezhet. A betegek 88%-a kerül kórházba a fertőzés következtében, a halálozási ráta pedig meglehetősen magas: 30%. A terhes nők 20-szor nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg a lisztéria baktériummal, mint a nem terhes nők. Abban az esetben, ha a lisztéria baktérium áthatol a placentán, az újszülött is komoly veszélybe kerül, életveszélyes fertőzést kaphat.

Ételek, amiket érdemes elkerülni a megelőzés céljából:

- felvágottak
- füstölt tengergyümölcsei
- lágy sajtok (pl. camembert, rokfort, stb.)
- nem pasztörizált tej
- fagyasztott pástétomok, húsok
- áruházi humusz

2, Higany

A higany egy mérgező nehézfém, mely képes károsítani a központi idegrendszert és más fontos szerveket, mint pl. a máj vagy a bélrendszer. A folyókban és óceánokban a baktériumok a higanyt metil-higannyá alakítják, ami megfertőzheti a halakat.

Ételek, amiket érdemes elkerülni a megelőzés céljából:

- magas higany tartalmú halak: cápa, kardhal, király makréla
- nyers kagyló

3, Toxoplazma

A toxoplazma egy olyan betegség, melyet egy parazita okoz, és az összes melegvérű állatot megtámadhatja, akár a házi macskát is. A kórokozó az állat ürülékében található, ezért nem ajánlott, hogy terhes nők pl. macskaalmot tisztítsanak. A toxoplazmózis akár tünetek nélkül is lezajlódhat, azonban árthat a magzatnak, koraszülést eredményezhet, illetve szem és agykárosodást okozhat.

Ételek, amiket érdemes elkerülni a megelőzés céljából:

- nyers tengergyümölcsei, véres vagy nem megfelelően megfőtt marhahús, pulykahús
- mosatlan zöldség, gyümölcs
- szárított hús

Amit érdemes tenni megelőzés céljából:

- alapos kézmosás
- házi macska esetén, gyakori takarítás, az étkezőasztal, konyhapult, stb. gyakori tisztítása

4, Szalmonella

A szalmonella egy baktérium, mely komoly ételmérgezést okozhat az alábbi tünetekkel: láz, hányinger, hányás vagy agyhártyagyulladás. Az alapos főzés, sütés elpusztítja a szalmonella baktériumot.

Ételek, amiket érdemes elkerülni a megelőzés céljából:

- nyers tenger gyümölcsei, nyers tojás, tojást tartalmazó ételek
- nem pasztörizált tej, illetve tejtermékek
- nyers tojásból készült ételek: pl. házi majonéz, fagylalt, cézár saláta öntet, stb.

5, Poliklórozott bifenilek

A poliklórozott bifenilek mérgező vegyületek, melyeket korábban az elektromos transzformátoroknál és kondenzátoroknál használtak. 1970 után betiltották őket magas toxicitásuk miatt. Sajnos azonban a poliklórozott bifenilek nagyon lassan bomlanak le, a mai napig szennyezik környezetünket. Ha bekerülnek szervezetünkbe, a bélrendszeren keresztül felszívódnak, és a zsírban gazdag szövetekben feldúsulnak, bekerülhetnek az anyatejbe. Azok a terhes nők, akik poliklórozott bifenilekben gazdag halat fogyasztottak, egy 16 éven keresztül folytatott tanulmány eredményei szerint alacsonyabb súlyú, kisebb fej körfogatú, alacsonyabb IQ-val rendelkező újszülötteket hoztak a világra.

Ételek, amiket érdemes elkerülni a megelőzés céljából:

- poliklórozott bifenilekkel szennyezett tavakból kifogott halak

6, E. coli

Az E. coli szintén egy olyan baktérium, mely terhes nőkben nagyobb eséllyel idéz elő fertőzést, azonban a fent felsorolt ételek mellőzésével a kialakulás esélye igen jelentősen csökkenthető.

Emellett természetesen a terhes nőknek kerülniük kell az alkohol és a koffein fogyasztását, mivel ezek rövid és hosszútávon is árthatnak az újszülöttnek. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás segít megelőzni a terhesség alatt nagyobb eséllyel kialakuló, táplálékkal összefüggő betegségeket.

Kapcsolódó termékek:

http://www.drtihanyi.hu/uploads/colostrum500mg.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!