Bár a nyár első napjai meglehetősen hidegre és csapadékosra sikerültek, pár héten belül beköszönt majd a valódi kánikula. Nem mindegy, hogy ezeken a forró napokon milyen ételeket és italokat fogyasztunk. Ha kihasználjuk a tradicionális kínai medicina több ezer éves bölcsességét, sokat segíthetünk magunkon az év legmelegebb időszakában. Amikor testünk egészséges és megfelelő egyensúlyban van, a forró nyári napok sokkal élvezetesebbé válnak.
A tradicionális kínai medicina úgy tekint a nyárra, mint tűz és a szív időszaka. A nyár az izgalom és jókedv ideje. Ha azonban testünk túlságosan felhevül, letargiát, rosszkedvet és ingerlékenységet okozhat. Egy kis odafigyeléssel azonban fenn tarthatjuk szervezetünk kényes egyensúlyát és szabályozhatjuk testünk hőmérsékletét.
Fontos, hogy a nyári hónapok alatt könnyű, könnyen emészthető, hidratáló ételeket és italokat fogyasszunk. A keserű, mint íz kapcsolatban van a tűzzel, így keserű ételek és italok fogyasztásával folyamatosan hűthetjük testünket. Kiváló választás ilyenkor a zöld növények és zöldségek, a pitypang, a cikória, a vizitorma. Az emésztés javítása és a hidratálás céljából válasszuk a dinnyéket, a citromot, uborkát, paradicsomot, mangót és barackot. A friss fűszerek, mint a petrezselyem, bazsalikom, koriander szintén nagyon jók. A káliumban gazdag ételek segítenek elkerülni a hőgutát. Ezek mellett együnk sok banánt, kókuszvizet és burgonyát. Kerüljük a kenyeret, a tejtermékeket, húsokat, ha lehet, de ha mégis, akkor inkább csirkét és halat fogyasszunk.
Milyen gyógynövények segíthetnek abban, hogy frissek maradjunk a nyári hónapokban?
Bizonyos gyógynövények segítenek abban, hogy megfelelően tudjuk szabályozni testünk hőmérsékletét és frissek, energikusak maradjunk a forró nyári napokon is.
Citromfű: tágítja a pórusokat, segíti a verejtékezést.
Fodormenta, borsmenta: csökkenti a testhőmérsékletet.
Vöröshere: javítja a keringést.
Málna vagy eperlevél: pótolja az izzadás során elvesztett ásványi anyagokat.
Hibiszkusz: frissítő, C-vitaminban gazdag tea készíthető belőle.
Fontos, hogy szobahőmérsékletű italokat fogyasszunk, mivel a hideg italok gátolják a megfelelő emésztést. Kerüljünk el minden alkoholtartalmú italt, mert azok felhevítik testünket.