Megdöbbentő adat, hogy világszerte 1,5 milliárd túlsúlyos és fél milliárd elhízott felnőtt ember él. Japánban és Kínában minden 20., Hollandiában minden 10., Ausztráliában minden 4. nő túlsúlyos. Tonga szigetein a lakosság 70%-a rendelkezik súlyfelesleggel. Korunk „népbetegsége” már a gyermekeket is elérte, 170 millióra tehető a Földön elő túlsúlyos vagy elhízott gyerekek száma.

A legtöbb országban az elhízás nem csak egészségügyi problémákat okoz, hanem anyagilag is megterheli a gazdaságot: az egészségügyi kiadások 2-6%-a megy el erre a területre.

A túlsúlyos emberek folyamatosan növekvő aránya a viszonylag olcsó, rossz minőségű, energiában gazdag ételeknek, cukros italoknak és a kevés mozgásnak köszönhető. Mindezek következtében az elhízás járványszerűen terjed világunkban.

Egyes kutatások szerint 2030-ra a világ vezető gazdasági nagyhatalmainak országaiban a lakosság kb. fele lesz túlsúlyos vagy elhízott!!

Az egyre növekvő kalória bevitel és a mozgás hiánya megnöveli több súlyos, krónikus betegség előfordulási arányát is:
obesewoman.jpg
-    bizonyos rákos daganatok
-    stroke
-    szívbetegségek
-    cukorbetegség
-    magas vérnyomás
-    magas koleszterinszint

Ha szeretnénk hosszú, egészséges életet élni, változtatnunk kell szokásainkon. El kell felejtenünk a fölösleges energiában gazdag, cukros italokat, üdítőket. A szomjoltás legjobb eszköze a tiszta víz.

Csökkentenünk kell az alkoholbevitelt, mivel az alkohol - sok kártékony tulajdonsága mellett - kalória tartalma igen magas. A chipsek, csokik, ropik, cukros sütemények szintén rengeteg fölösleges kalóriát juttatnak szervezetünkbe, míg tápanyag tartalmuk szinte minimális.

Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, jó minőségű olajokat (olíva, tökmag, stb.) és igyunk meg napi 2-3 liter tiszta vizet. Ha csak ennyit megteszünk, már is rengeteget tettünk egészségünkért.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!