Azoknál a férfiaknál, akik túlsúllyal rendelkeznek (különösen a has és csípő környékén), nagyobb valószínűséggel alakul ki csontritkulás, derült ki az RSNA (Radiological Society of North America) éves gyűlésén bemutatott tanulmányból.

Fontos tehát tisztában lennünk azzal, hogy az abdominális típusú elhízás nem csak a szívbetegségek és cukorbetegség rizikóját növeli meg jelentősen, hanem a csontritkulás előfordulási gyakoriságát is. 

Korábbi vizsgálatokból tudjuk, hogy az abdominális túlsúly az elhízás legveszélyesebb formája, hatására megemelkedhet a vér koleszterinszintje és megnő az asztma, alvási apnoe és az ízületi problémák előfordulási gyakorisága.

abdom.jpg
 
A kutatók a csontritkulással kapcsolatos vizsgálatokat elsősorban hölgyeknél végzik, holott férfiaknál is előfordul ez a betegség, mely jelentősen rontja az adott személy életminőségét. 

Érdekes, hogy a has környékén lerakódó zsírszövet akkor is növeli a halálozási rizikót, ha egyébként az adott egyén testsúlya, illetve BMI értéke normális. Más kutatások szerint az abdominális típusú túlsúly megnöveli a depresszió előfordulását is.   

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!