Nem titok, hogy az idegrendszer egészsége fontos a jó közérzethez és a hosszú élethez.  A gerincvelő idegei felelősek a törzs, karok és lábak legtöbb izmának, valamint a belek, húgyhólyag és a reproduktív funkciók irányításáért. Az agyi idegek, melyek többnyire az agyban találhatóak meg, nagyban felelnek azért, hogy mi történik az arccal és nyakkal, de a tizedik agyi ideg ennél sokkal többre képes. A vagus ideg nagyobb hatással van a testre és az agyra, mint gondolnánk.

Mi a vagus ideg vagy bolygóideg?

A vagus ideg többek közt a felelős a beszédért, nyelésért, lélegzés közben a gége nyitva tartásáért, a szívverés lassításáért, az emésztési folyamatok megindításáért és a gyulladások szabályozásáért. Az agyvelőből ered és a koponyán áthaladva a mellüregben több irányba ágazik el, szerveket és izmokat behálózva. Az idegrostok 80-90 százaléka küld információt a szervektől az agyba. 

A vagus ideg az agy és az energiatermelő emésztőrendszer közötti kommunikáció fő vonala. Továbbá az enterális idegrendszer (ENS) és agy közötti információáramlásért is felelős. Az ENS a „második agyunk”, mely az emésztési folyamatot irányítja, az emésztőrendszert körülvevő, több mint 500 millió neuronból áll. Azért nevezik második agynak, mert az agytól függetlenül, önállóan is képes működni, ha a vagus ideg megszakad. 

A vagus ideg a paraszimpatikus idegrendszer (PNS) aktivátora. A PNS szabályozza a pihenést, a szívverés lassítását, az alvást és az általános jóllétet az acetilkolin felszabadításával, ami egy hírnökként működő neurotranszmitter. 

Továbbá, a vagus ideg aktiválja az emésztőrendszerben munkálkodó gyulladáscsökkentő pályákat. 

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a vagus ideg stimuláció egy lehetséges gyógymód a krónikus depresszióra azoknál, akik nem reagálnak más kezelésre. Nem teljesen érthető, hogyan hat pontosan az agyra, lehetséges, hogy a kóros pályák gátlásával teszi ezt. 

A vagus ideg stimuláció másodlagos hatása a fogyás, mivel a vagus ideg teltségérzetet idéz elő, épp úgy, ahogy egy nagy adag étel elfogyasztása. Jelenleg is folyik kutatás a lehetséges alkalmazására szorongásos rendellenességek, Alzheimer-kór és fibromyalgia kezelésében. 

Hogyan lehet aktiválni a vagus ideget?

A vagus ideg stimulációt általában műtéti úton végzik, egy pacemaker-szerű készülék behelyezésével, mely folyamatosan stimulálja az ideget.  Bár hatékony, sok kockázattal jár és műtét nélkül is stimulálható a vagus ideg. 

Mindez elérhető olyan módszerekkel, melyeket gyors szívverés vagy magas vérnyomás esetén javasolnak. Ilyen például a lélegzet visszatartása, hideg, nedves ruha helyezése az arcra, vagy a hasizom megfeszítése. A rekeszizom használatával vett mély levegővétel az egyik legjobb módja a vagus ideg stimuláció elérésének, miközben a vér is megtelik oxigénnel. Éhségérzet esetén ezek a gyakorlatok segíthetnek ellenállni a magas kalóriatartalmú harapnivalóknak. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!