Mi a vegetáriánus diéta legfőbb előnye? Egyre több kutatás erősíti meg azt, hogy a vegetáriánusok tovább élnek, mint húst fogyasztó társaik. A neves JAMA folyóiratban megjelent tanulmány 6 éves periódusban, összesen 70 000 ember étkezési szokásait vizsgálta és megállapította, hogy a vegetáriánusoknál 12%-kal alacsonyabb a halálozás mértéke, mint a nem vegetáriánusoknál. 

Ezt a kiváló eredményt az alacsonyabb vérnyomásnak és koleszterinszintnek köszönhetik, mely az alacsony zsírtartalmú, zöldségekben és gyümölcsökben, valamint teljes kiőrlésű gabonában gazdag táplálkozás eredménye. 
Mindezek következtében a vegetáriánus étrend csökkenti számos krónikus betegség előfordulási rizikóját, mint amilyen a magas vérnyomás betegség, metabolikus szindróma, cukorbetegség és szív- és érrendszeri betegségek. 

A kutatás során tehát kiderült, hogy a vegetáriánus étrend átlagosan 12%-kal csökkenti az összes halálozást, férfiaknál az eredmény ennél még kiemelkedőbb volt. 

A húsok közül főleg a vörös húsok egészségre gyakorolt negatív hatását érdemes kiemelni. Ezek a húsfélék vasban, nitritekben és bizonyos karcinogén vegyületekben gazdagok, melyek a főzés-sütés során keletkeznek bennük. Ezzel szemben a zöldségek és gyümölcsök olyan antioxidáns vegyületeket tartalmaznak, melyek éppen a szervezetbe kerülő káros anyagok ellen harcolnak. 

A dologhoz persze az is hozzátartozik, hogy a vegetáriánusok általában jobban figyelnek egészségükre, többet mozognak, kevesebb alkoholt fogyasztanak és kevesebbet dohányoznak (ezt nevezik a szakirodalomban egészséges csoport hatásnak).

Egy az Egyesült Királyságban végzett korábbi kutatás azt mutatta, hogy a vegetáriánusok körében sokkal ritkábban fordulnak elő rákos megbetegedések, a tanulmány szerint konkrétan 32%-kal kisebb ez az arány. 

A sokakban élő tévhittel ellentétben az egészség nem feltétlenül génjeinkben van kódolva. Tény, hogy génjeink is meghatározó szerepet töltenek be életkilátásainkban, azonban úgy tűnik, az életmód többet nyom a latba (de a génekre való hivatkozás mindig tág teret nyit az önfelmentéshez, amiben amúgy is kiválóak vagyunk).

Egy friss amerikai kutatás szerint ugyanis akár 80%-kal csökkenthető a halálozás az alábbi 4 tényező betartásával:

-    mediterrán jellegű étrend
-    normál testsúly
-    rendszeres testmozgás
-    nem dohányzás

Ne felejtse el: az életmódon soha nem késő változtatni!   

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!