Kiváló lúgosító étel alacsony kalóriával.

Hozzávalók a tésztához:

-    2 tk aktív száraz élesztő
-    250 ml langyos víz
-    ¼ tk cukor
-    1 nagy tojás
-    125 g teljes kiőrlésű liszt
-    125 g liszt 
-    ¾ tk só

A töltelékhez:

-    1 nagy hagyma
-    ½ kg zöldségkeverék (például káposztafélék, fehérrépa zöldje, spenót)
-    só ízlés szerint
-    1 ek extra szűz olívaolaj
-    2 nagyobb gerezd fokhagyma felaprítva
-    frissen őrölt bors
-    1 ½ ek za’atar fűszerkeverék (lásd lent)
-    1 konzerv csicseriborsó átmosva és lecsöpögtetve
-    2 tojás
-    1 ek tojáskence (1 felvert tojás és 1 ek tej) a tészta tetejére

Házi za’atar fűszer készítéséhez keverjünk össze 2 ek szárított kakukkfüvet, 1 ½ tk szezámmagot, 1 ½ tk szömörcét és egy csipet sót.  Üvegben tároljuk.

Elkészítés:

1.    Az élesztőt vízben feloldjuk, hozzáadjuk a cukrot és körülbelül 5 percig pihentetjük, amíg krémes lesz. Felverjük a szobahőmérsékletű tojást az olívaolajjal. Összekeverjük a liszteket és sót, majd hozzáadjuk az élesztőt. Addig dolgozzuk össze a tésztát, amíg egy összefüggő masszát nem kapunk. Szükség szerint adhatunk hozzá még lisztet. Enyhén lisztezett felületen óvatosan nyújtjuk pár percig, hogy sima legyen, de ne dagasszuk túl. Labdát formázunk belőle és egy enyhén olajozott tálba tesszük megkelni, körülbelül egy órára. Amíg megkel, elkészítjük a tölteléket.

2.    Felteszünk forrni egy nagy fazék vizet. A hagymát a gyökértől a szár irányában négyfelé vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. 

3.    Ha felforrt a víz, bőségesen sózzuk és hozzáadjuk a zöldségeket. Körülbelül három percig forraljuk, vagy amíg meg nem puhulnak. Apránként kivesszük a zöldeket a fazékból és kinyomkodjuk belőlük a felesleges vizet. Durvára vágjuk, majd félretesszük őket.

4.    Közepes lángon felhevítjük az olíva olajat egy nagy serpenyőben és hozzáadjuk a hagymát, majd egy-két perc elteltével megsózzuk, így nem barnul meg túl gyorsan és nem is ragad az edény falához. Gyakran kevergetve arany barnára pirítjuk. A megpirult hagymához hozzáadjuk a fokhagymás és még egy percig főzzük, amíg illatos nem lesz.

A hagymához adjuk a zöldségeket, a za’atar keveréket és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a csicseriborsót, szükség esetén újrafűszerezzük és félretesszük. 

5.    A tojást egy nagy tálban felverjük, belemorzsoljuk a feta sajtot és hozzáadjuk a zöldségeket és jól megkeverjük. 

6.    A munkafelületünket megszórjuk liszttel és ráborítjuk a megkelt tésztát. Labdát formázunk belőle és pihenni hagyjuk 5 percig. Ezután kinyújtjuk 40-45 centis átmérőjű kör alakban. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, majd a közepére helyezzük a tésztát úgy, hogy a széleken túllógjon. A tölteléket a tészta közepére szedjük, majd egyenletesen elosztjuk, a széleken néhány centi helyet hagyva. A szabadon hagyott széleket ráhajtjuk a töltelékre, azt teljesen befedve, hogy az elkészült pite 25-30 centi átmérőjű legyen. Középen hagyhatunk szabadon egy kis részt, de ez ne legyen nagyobb egy-két centinél. Fóliával lefedve 45 percre a fagyasztóba tesszük. 

7.    Közben előmelegítjük a sütőt 375 fokra. Kivesszük a pitét a fagyasztóból, a tetejét megkenjük a tojással és sütőbe tesszük. Körülbelül 50 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz. Tálalás előtt legalább 15 percet pihentetjük.

Előzetes elkészítés:

A tölteléket előre is elkészíthetjük (a tojás és feta hozzáadása nélkül) és akár négy napig is tárolhatjuk hűtőszekrényben. Az elkészített pitét sütés előtt akár egy hónapig is tarthatjuk fagyasztva, csak duplán betekerjük fóliával és 10-15 percet adunk a sütési időhöz.

Tápanyagtartalom (adagonként, 8 személyre):

-    308 kalória
-    14 g zsír, 3 g telített zsír, 2 g többszörösen telített zsír, 7 g egyszeresen telített zsír, 79 mg koleszterin
-    36 g szénhidrát
-    6 g étkezési rost
-    538 mg nátrium (az ízlés szerinti sózás nélkül)
-    11 g fehérje

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!