A különböző zsírok és olajok meglehetősen különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, a következő tanulmányban megpróbálom összefoglalni legfőbb tulajdonságaikat.

Maga az „olaj kérdés” nem olyan egyszerű dolog, mint ahogyan első ránézésre tűnik. Ha nem megfelelő olajat használunk táplálkozásunk során, komolyan árthatunk egészségünknek.

1, Ne bízzunk meg minden növényi olajban!

A kukorica, szója és egyéb növényi olajok omega 6 zsírsav tartalma magas. Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak nem rosszak akkor, ha megfelelő mennyiségű omega 3 zsírsavval vannak kiegyensúlyozva. A relatíve magas omega 6 bevitel, alacsony omega 3 zsírsav bevitel mellett növelheti ugyanis a gyulladások, a szívbetegségek, a cukorbetegség és bizonyos rák típusok kialakulásának esélyét.

2, Használja őket változatosan!

Kutatók szerint a legegészségesebb az, ha a különböző zsírokat változatosan használjuk fel, ezáltal könnyedén megteremthetjük az egyensúlyt az omega 3 és omega 6 zsírsavak aránya között. Ez a változatos olajfogyasztás jól megfigyelhető a mediterrán országokban, ahol az emberek sok halat (omega 3 zsírsavak) fogyasztanak, salátákhoz olíva olajat használnak (omega 6 zsírsavak) és emellett táplálkozásuk része a vaj is. Minél többféle, nem hidrogénezett zsírt csempészünk étrendünkbe, annál könnyebben meg tudjuk teremteni az egyensúlyt az egyes zsírsavak között.

3, Margarin helyett inkább vaj!

A margarinok többsége 80%-ban növényi olajokat tartalmaz, ezen olajok jelentős része azonban transz zsírsav. A transz zsírsavak pedig kifejezetten ártalmasak egészségünkre, ezért a jelenlegi álláspont az, hogy margarin helyett inkább vajat fogyasszunk. A vaj messze nem olyan káros, mint ahogyan azt pár évvel ezelőtt még állították.

4, Az olíva olaj unikum

Az olíva olaj több szempontból is unikum. Bár viszonylag kevés omega 3 –at tartalmaz, de ugyanakkor kiemelkedően magas a polifenol tartalma, valamint egyszeresen telítetlen zsírsav tartalma. Transz zsírsavakat egyáltalán nem tartalmaz. Ezen tulajdonságai minden olaj vagy zsír fölé emelik, különösen a hidegen sajtolt, extra szűz változatát.

{$up_uri}olajok.jpg


{$up_uri}oe.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!