A különböző zsírok és olajok meglehetősen különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, a következő tanulmányban megpróbálom összefoglalni legfőbb tulajdonságaikat.
1, Ne bízzunk meg minden növényi olajban!
A kukorica, szója és egyéb növényi olajok omega 6 zsírsav tartalma magas. Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak nem rosszak akkor, ha megfelelő mennyiségű omega 3 zsírsavval vannak kiegyensúlyozva. A relatíve magas omega 6 bevitel, alacsony omega 3 zsírsav bevitel mellett növelheti ugyanis a gyulladások, a szívbetegségek, a cukorbetegség és bizonyos rák típusok kialakulásának esélyét.
2, Használja őket változatosan!
Kutatók szerint a legegészségesebb az, ha a különböző zsírokat változatosan használjuk fel, ezáltal könnyedén megteremthetjük az egyensúlyt az omega 3 és omega 6 zsírsavak aránya között. Ez a változatos olajfogyasztás jól megfigyelhető a mediterrán országokban, ahol az emberek sok halat (omega 3 zsírsavak) fogyasztanak, salátákhoz olíva olajat használnak (omega 6 zsírsavak) és emellett táplálkozásuk része a vaj is. Minél többféle, nem hidrogénezett zsírt csempészünk étrendünkbe, annál könnyebben meg tudjuk teremteni az egyensúlyt az egyes zsírsavak között.
3, Margarin helyett inkább vaj!
A margarinok többsége 80%-ban növényi olajokat tartalmaz, ezen olajok jelentős része azonban transz zsírsav. A transz zsírsavak pedig kifejezetten ártalmasak egészségünkre, ezért a jelenlegi álláspont az, hogy margarin helyett inkább vajat fogyasszunk. A vaj messze nem olyan káros, mint ahogyan azt pár évvel ezelőtt még állították.
4, Az olíva olaj unikum
Az olíva olaj több szempontból is unikum. Bár viszonylag kevés omega 3 –at tartalmaz, de ugyanakkor kiemelkedően magas a polifenol tartalma, valamint egyszeresen telítetlen zsírsav tartalma. Transz zsírsavakat egyáltalán nem tartalmaz. Ezen tulajdonságai minden olaj vagy zsír fölé emelik, különösen a hidegen sajtolt, extra szűz változatát.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!