Ma, amikor minden joghurt, kefir, sajt, stb. büszkén hirdeti magáról, magyarul és angolul, hogy zsírmentes (fat free), nem árt ezt a kérdést közelebbről szemügyre vennünk.

Normálisan a szervezet energia forgalmának 15-25%-át a zsíroknak kellene kitenni. Csakhogy nem akármilyen zsírokról van szó, hanem olyan zsírokról, ahol a telített és telítetlen zsírsavak aránya, a mostani 20:1-hez arány helyett 3:1-hez arányt képviselne.

A telített zsírok többségükben állati eredetű zsiradékok (de vannak kivételek, pl. a hal!), míg az egyszeresen telítetlen (olíva olaj) és a többszörösen telítetlen zsírok általában növényekben lelhetők fel (főleg a magvakban, csírákban) nagyobb mennyiségben.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/ff.jpg


A telített zsírsavak túlzott bevitele a daganatképződést segíti elő: főleg a gyomor és vastagbél daganatok vonatkozásában.

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak főleg az érelmeszesedés folyamatát és a vérrögképződést gátolják (olíva olaj), míg a többszörösen telítetlen zsírsavak ezen felül még a daganatképződés gátló hatással is rendelkeznek.

A többszörösen telítetlen zsírsavak egy részét a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért csak táplálék formájában vehetjük fel őket. Ezeket a többszörösen telítetlen zsírsavakat ezért esszenciális zsírsavaknak nevezzük. Ide tartoznak az omega-3 zsírsavak, de van két igen különleges zsírsavfajta, amiről külön is szeretnék szólni.

Az egyik az EPA, a másik a DHA. Az EPA (eikozapentaénsav) egy olyan esszenciális zsírsav, ami ötszörösen telítetlen, míg a DHA (dokozahexaénsav) hatszorosan telítetlen zsírsav. Ezek előállítására a növények többsége nem képes (legalább tíz linolénsavra van szükség egy molekula DHA előállításához), így ezeket a tengeri halakban, kagylókban találhatjuk meg nagyobb mennyiségben.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/ess.gif


És ez magyarázza meg azt a jelentős árkülönbséget, amit a különböző omega 3-6-9 zsírsavak vonatkozásában tapasztalhatunk.

Ha igazán tökéletes készítményt keresünk, akkor abból az EPA és a DHA nem hiányozhat. Ez pedig a fent említett okok miatt a terméket bizony megdrágítja. Az ilyen típusú zsírsav kombináció egyaránt csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések és a daganatos megbetegedések gyakoriságát is. Márpedig a WHO kimutatása szerint a fejlett országokban a halálozások több mint 70%-át ez a két betegségcsoport okozza.

Omega 3-6-9 - Omega 3-6-9

Omega E-ssentials - Omega E-ssentials
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!