Az ősi kínai medicina ismert szerepelője, a Cordyceps sinensis, azaz a kínai hernyógomba laboratóriumi kísérletekben csökkentette a rákos daganatok növekedését.

A Cordyceps gombát több országban is a sugárkezelés és kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére használják, mint alternatív készítményt.

A nottinghami egyetem kutatói azonban kimutatták, hogy a kínai hernyógomba aktív összetevője, a cordycepin képes a daganat sejtek növekedését lassítani. Ez a hatás kétféleképpen történhet, attól függően, hogy mekkora dózist kap a beteg. Alacsony dózisban a cordycepin megzavarja az mRNA (messenger RNS) működését, ami arra ösztönzi a tumor sejtet, hogy fehérjét építsen.

Nagyobb dózisban a Cordyceps gomba kivonat közvetlenül fehérje termelésre buzdítja a sejteket. Bár ez a két folyamat technikailag különböző, mindkettő bekövetkezhet, mivel a cordycepin hatással van a sejtek fehérje termelésére.

A cordycepinről 1950-ben jelent meg először tanulmány, mélyrehatóbb tanulmányozása azóta folyik. A kutatók folyamatosan vizsgálják a cordycepin hatásmechanizmusát, s jelenleg is folyik egy komoly kutatás a cordycepinnel, mely ma még csak I-es fázisban van.

A Cordyceps gomba tulajdonságairól és gyógyító mechanizmusáról még messze nincs annyi adatunk, mint pl. a ganoderma gombáról, mégis japán és brazil kutatások is azt feltételezik, hogy rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető a rákos daganatok kialakulásának valószínűsége. A Cancer Research UK szerint a Cordyceps gombának rák megelőző, anti-tumor, valamint metasztázis (áttét) gátló tulajdonsága van.

{$up_uri}cordy2.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!