Kutatók régóta keresik a magyarázatot a Ganoderma lucidum gyógygomba anti-tumor hatására, most összegyűjtöttük azokat a tényezőket, melyek elősegíthetik a reishi ezen jótékony tulajdonságait.

Az ősi kínai gyógyítók úgy tartották, hogy ha valaki rendszeresen fogyasztja a Ling Zhi (Ganoderma lucidum) nevű gyógygombát, halhatatlanná válik, ezért a „halhatatlanság gombájának” nevezték el.

Sajnos a ganoderma halhatatlanságot nem képes biztosítani fogyasztói számára, de számtalan olyan pozitív tulajdonsággal rendelkezik, melyek kedvező hatással lehetnek szervezetünkre.

Az egyik ilyen legismertebb tulajdonság az anti-tumor hatás. Több tanulmány is alátámasztotta (köztük az Ehime Egyetem Japánban), hogy a ganoderma lucidum segíthet a rák fejlődésének megelőzésében, különösen az alábbi ráktípusok esetén: prosztatarák, mellrák, májrák.

Egy másik japán kutatás szerint a ganodermában található triterpén vegyületek fontos rákellenes tulajdonsággal rendelkeznek és elősegítik a rákos sejtek halálát. A triterpén vegyületek gátolják a daganatsejtek vérellátását, így azok kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz juthatnak.

Ezzel párhuzamosan amerikai kutatók azt találták (Cancer Research Laboratory), hogy a ganoderma képes blokkolni több olyan vegyületet is, melyek kifejezetten elősegítik a rákos sejtek kifejlődését és terjedését (AP-1, uPA, NF-kappaB).

A kutatás vezetője szerint éppen ezért a ganoderma alkalmazása mell-, és prosztatarák esetén kifejezetten ajánlatos lehet.

Kutatók emellett azt feltételezik, hogy a ganoderma gyógygomba segítséget jelenthet a sejtek elrákosodásának megelőzésében azáltal, hogy védik a DNS-t. Amikor ugyanis a káros szabad gyökök hatására a DNS károsodik, a rák kialakulásának esélye megnő.

Koreai kutatók tanulmánya szerint a ganoderma védi a sejteket a szabad gyökök és a sugárzás okozta károsodástól. Természetesen további kutatások szükségesek még a témában.

Bizonyos fenolos vegyületek szintén fontos szerepet játszanak a szabad gyökök, s így a rák elleni küzdelemben. Taiwani kutatók szerint a ganoderma magas koncentrációban tartalmaz ilyen fenolos vegyületeket.

Végül pedig úgy tűnik, hogy a ganoderma gátolja olyan gyulladást elősegítő vegyületek működését, mint a TNF (Tumor Necrosis Factor). Ennek a vegyületnek olyan betegségek kialakulásában lehet szerepe, mint a szívbetegségek, cukorbetegség, demencia és rák. A ganoderma képes kontrollálni a TNF vegyületet, ezáltal több krónikus betegség kialakulási esélyét csökkentheti.

Amerikai kutatók szerint a ganoderma kifejezetten javasolt prosztatarák esetén, tapasztalataik szerint a készítmény csökkentheti a betegek PSA-szintjét akár 6 hét elteltével (Department of Urology, College of Physicians and Surgeon of Columbia University, New York). A tanulmányban egy olyan betegről számolnak be, akinél 6 hét alatt a PSA-érték 19,7 ng/ml-ről 4,2 ng/ml-re csökkent. Természetesen ebből a kutatásból hivatalos konklúziót nem vonhatunk le, de mindenképpen biztató az eredmény. Két évvel korábban 2 prosztatarákos beteget gyógyítottak meg ganoderma alkalmazásával (Squier Urological Clinic, Columbia-Prebyterian Medical Center, New York).

A fenti két beteg megtagadta a hagyományos kezelést (amit egyébként nem javasolunk senkinek), ganoderma kivonatot és saw palmetto-t fogyasztottak, melyről egyébként szintén azt gondolják, hogy hatásos lehet prosztatarákban. Mindkét esetben a PSA értékek drámaian csökkentek, mellékhatások pedig nem jelentkeztek.

A ganoderma ajánlott napi dózisa 0,5-1g, de ez akár napi 2-5g-ra is növelhető. Mellékhatásokról nem tudunk.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!