A Ganoderma lucidum gyógygomba részletes bemutatását és jótékony hatásainak ismertetését korábbi tanulmányaimban olvashatják (Ganoderma tanulmányok). Egy lényeges dolgot azonban szeretnék ezekből kiemelni.

A tanulmány forrása: Role of Ganoderma Supplementation in Cancer Management, Raymond Y. Chang, Meridian Medical Group at the Institute of East-West Medicine and Department of Medicine, Cornell Medical College

In vitro, tehát laboratóriumi, valamint állat kísérletek a Ganoderma lucidum ráksejt pusztító hatását mutatták ki. A későbbi tanulmányok úgy találták, hogy az anti-tumor hatásért a Ganodermában található poliszacharidok felelősek. A mai napig azonban nem történt kontrollált humán (tehát embereken végzett) kísérlet a ganoderma tumor sejt pusztító hatásáról.

Ezért a ganoderma ezen irányú jótékony hatásait csak indirekt módon tudjuk igazolni. Ezek alapján az indirekt információk alapján a ganoderma indikációi az alábbi körben jelölhetők meg:

1, a kemoterápia és sugárkezelés mellékhatásainak csökkentése
2, a túlélés növelése, a metasztázisok (áttétek) kialakulásának csökkentése
3, az életminőség növelése
4, az előfordulás és a kiújulás valószínűségének csökkentése

Bármely rákféleség önmagában ganodermával történő gyógyítása valószínűtlen, jótékony hatása szinte minden rosszindulatú rákbetegség esetén valószínű.

Mivel a ganoderma jótékony hatása, ráksejt károsító hatása vitathatatlan, ezért fontos megkülönböztetni az egyes indikációkat. Ezek összesen tehát 4 csoportra oszthatók:

1, a kemoterápia és sugárkezelés mellékhatásainak csökkentése: fáradtság, étvágytalanság, hajhullás, csontvelő szupresszió, fertőzés veszély. Tanulmányok bizonyítják a ganoderma jótékony hatását fáradtság (Yang, 1994), hajhullás (Miyamoto et el. 1985), csontvelő szupresszió (Jia et al. 1993) esetén és több kutatás folyik, melyekben a ganoderma jótékony hatásait vizsgálják kemoterápia és sugárkezelés során.

2, a túlélés növelése, a metasztázisok (áttétek) kialakulásának csökkentése: egyelőre csak kis esetszámú tanulmányok és állatkísérletek mutatják ezt a hatást. Bizonyos állatkísérletekben a ganoderma képes volt megakadályozni az áttétek kialakulását, jelentősen növelte a túlélést (Taguchi 1987, Honma 1982, Kimura et al. 1994, Lee 1984, Suga 1994, Chang 1994).

3, az életminőség növelése: a legtöbb adat ezen a téren főleg tapasztalati úton gyűlt össze, de készült olyan szignifikáns kísérlet, melyben a rákos betegek fájdalmának csökkenése volt tapasztalható (Kupin, 1994).

4, az előfordulás és a kiújulás valószínűségének csökkentése: a ganoderma lucidum bizonyítottan növeli a természetes ölősejtek (NK) és a cytotoxikus T-sejtek (CTC) aktivitását, s ez csökkentheti a rák kialakulásának valószínűségét (Lotzova, 1985).

Összegzés

Bár a ganoderma lucidum nem gyógyszer és egyelőre nincsenek olyan szabályos, evidenciákon alapuló klinikai eredmények, melyek egyértelműen bizonyítanák a gomba tumor sejt pusztító tulajdonságát a rákos betegekben, azért in vitro és állatkísérletek egyértelműen kimutatták ezt a hatást, ezért lehet igen hasznos a ganoderma tartalmú étrend-kiegészítő készítmények fogyasztása daganatos betegségekben.

És ne hagyjuk figyelmen kívül az évezredes megfigyeléseket se. A fekete himlő pl. egész civilizációkat pusztított el, pedig már dr. Jenner előtt kb. 1000 évvel a kínaiak tudták, hogy a tehénhimlős istállóban végzett fejés és tej ivása után himlőszerű tüneteket kaphat, aki ezt megteszi. De ez sokkal enyhébb, magától gyógyul és utána a rettegett fekete himlőt már soha nem kapja el az illető. Kár, hogy senki nem figyelt rájuk, így zavartalanul szedhette áldozatait a betegség még sok-sok évszázadon át.

Liver Strength lila kukoricán nevelt ganoderma lucidum kivonat

{$up_uri}NTX_LiverStrength_90_Web.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!