A gombák legősibb táplálékaink közé tartoznak. Közülük sok mérgező, ezért soha nem volt veszélytelen a fogyasztásuk. Az ember tapasztalati úton jött rá arra, hogy mely gombák ehetőek és melyek nem. Ez hosszú évezredes tanulás volt, mely során valamennyi érzékszervünket felhasználtuk a megfelelő kiválasztására.
A legfontosabbak a külső jellegek, amiket minden gombaszakértő ma is tökéletesen ismer. A második legfontosabb a gomba illata (szaga), szöveti állaga, a szedés helye és időpontja.
Most azonban csak egy érdekes dologgal, a gombák szagával kívánok foglalkozni, előre bocsátva, hogy csupán a szag alapján egyetlen egy gombát sem szabad azonosítani és a vadon szedett gombát mindig meg kell vizsgáltatni a gombaszakértővel. A gombák szaga nem csak fajonként eltérő, de számít az is, hogy a gomba öreg vagy fiatal, szárított-e vagy nyers.
Nézzünk néhány példát.
Körteszagú susulyka: határozott császárkörte illata van, de ritkán lehet szagtalan is. Egyébként mérgező.
Mezei szegfűgomba: kesernyés mandula szagú (a benne lévő cianid tartalmú vegyülettől, de ez nem veszélyes mennyiség).
A fokhagyma szagú szegfűgomba kiváló fűszer szárítva, de frissen is.
A szarvasgomba átható szagát a benne lévő kén tartalmú vegyületek okozzák. A disznók és a kutyák még érzékenyebben kiszagolják, mint mi.
A fehér szarvasgomba kevésbé értékes és finom, de természetesen ehető, viszont a kénvegyületek miatt meglehetősen büdös.
Az illatos döggomba konyakmeggy szagot áraszt, a büdös pereszke pedig pontosan olyan szagot áraszt, mint a széklet (szkatol tartalom miatt).
A barnuló húsú galambgomba ehető a főzés után, de ritkán kerül a fazékba, mert büdös halszaga van, de ez a főzés során eltűnik.
A gyilkos galócát nem lehet kiszagolni!!! Lehet szagtalan, édesen émelygős, nyers krumpli szagú, édeskés, stb.
A hozzá hasonló csiperkének intenzív gomba szaga van, főleg, ha nem pincében, hanem a szabadban, az erdőben nevelkedett.
A Shiitake az egyik legértékesebb gyógygombánk. Frissen szinte szagtalan, de később záptojáshoz hasonló, kénes szaga lesz, amikor megszárad a benne lévő kén tartalmú vegyületek miatt.
Ha valaki tehát gyógygomba tablettát vagy cseppeket vásárol, ne lepődjön meg. A gombák nem szagtalanok, némelyiknek nagyon is jellegzetes a szaga (illata), de hát így van ez a növényeknél, gyümölcsöknél is (lásd babér, rozmaring, citromfű, alma, körte, citrom, narancs, banán, stb.).
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!