Mit keresnek az 1-es típusú cukorbetegségben a gyógygombák? Hiszen mai tudásunk szerint ebben a betegségben (helyesebben betegség csoportban) a hasnyálmirigy béta sejtjei elpusztulnak valamilyen ok miatt, ennek következtében pedig inzulin hiány lép fel, ami csak inzulinpótlással kezelhető.

Ez így is van, de a tudomány fejlődése nem állt meg ezen a ponton. Ma már tudjuk, hogy a hasnyálmirigy béta sejtjein kívül csaknem minden testi sejtünk képes valamilyen mértékű inzulin szintézisre.

Ha pedig ez így van (márpedig így van), akkor az immunrendszer működését befolyásoló gyógynaturemushroom.jpggomba poliszacharidok bizony stimulálhatják az immunrendszer sejtjeit arra, hogy pl. termeljenek több inzulint. Ez a sejttömeg egyáltalán nem elhanyagolható, mivel az összes mennyisége a szervezetben meghaladhatja a másfél kilogrammot.

Az így nyert inzulin pótolhatja részben vagy egészben a hasnyálmirigy elpusztult béta sejtjei miatt kialakult inzulinhiányt. Ez a magyarázata annak, hogy bár nem nagyszámú esetben, de valóban előfordult, hogy egyes típusú cukorbeteg (többnyire gyermek) az inzulin mellett rendszeresen kapott gyógygombákat és az inzulin adagja jelentős mértékben lecsökkent, ill. néhány szóbeli közlés arról is tudósított, hogy az inzulint végleg elhagyhatták egy-két kis betegnél.

Ez ma az endokrinológia legjobban kutatott területe, pár éven belül valószínű, hogy olyan új információk birtokába juthatunk, amik alapjaiban írhatják át eddigi ismereteinket.

Nyomatékkal hangsúlyozom, hogy egyes típusú cukorbetegnél az inzulint elhagyni nem szabad önkényesen, mindig az orvossal konzultálva lehet és kell az inzulin aktuális mennyiségéről dönteni. Úgy is csökkenteni fogja az adagokat, ha az eredmények és a tünetek ezt indokolják.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!