Nem olyan régen tudtuk meg, hogy a gyógygombák közül némelyik (Ganoderma, Maitake) jelentős mennyiségben tartalmaz germániumot és szelént. Korábban azt hittük, ezek a nyomelemek semmiféle hasznot nem jelentenek, sőt, nagyobb dózisuk kifejezetten káros lehet.

Mára azonban már kiderült, hogy pl. a germánium nagyon erős antioxidáns és szabad gyök fogó képességgel rendelkezik, mely hatások megakadályozzák a sejt idő előtti pusztulását vagy rosszindulatú elfajulását.

A szelénről hasonlóan hiányosak voltak ismereteink. A szelén méreg, mely kopaszodást, körömpusztulást, bőrelváltozásokat, végtagbénulásokat okozhat, ezért a legkisebb adagja is kerülendő gondoltuk néhány évtizeddel ezelőtt. Az elmúlt húsz évben azonban ismereteink bővültek és ma már tudjuk, hogy a szelén hiánya több súlyos betegséget okozhat: Keshan kór - súlyos szívizom elfajulás, a központi idegrendszer károsodása, Alzheimer kór gyakoriságának növekedése,  férfi meddőségek bizonyos formái. A pajzsmirigyet leggyakrabban sújtó betegség, a Hashimoto Thyreoiditis –mely kezdeti túlműködést követően mindig a pajzsmirigy fokozatos pusztulásával járó betegség, - szintén  úgy tűnik, részben kivédhető, ha megfelelő szelénszinttel rendelkezünk. Ugyan csak igazolt, hogy a pajzsmirigy rákok gyakorisága is csökken, ha megfelelő a szervezetünk szelén ellátása. Egy legújabb svéd tanulmány azt igazolta, hogy a szelén megfelelő adagban 50%-kal képes csökkenteni a szívizom infarktus kialakulását.

mr6.jpg

Magyarország termőtalaja kifejezetten szegény szelénben, következésképen, az itt termelt növények és a belőlük készült élelmiszerek szelén tartalma is alacsony.

A szelén pótlás azonban nem egyszerű, mert mint láttuk, a szelén nagy dózisban sejtméregként viselkedik. A szelén, amikor bekerül a sejtjeinkbe, szelenoproteinekhez kötődik (melyből idáig 25 félét ismerünk) és ezek a szelenoproteinek azok, amik sejtjeink alapvető működésében meghatározó szerepet játszanak.

A gyógygomba készítményekkel, ha nem lépjük át az ajánlott dózis százszorosát, a szelént túladagolni nem lehet. Más szelén készítményekkel azonban ez nagyon is lehetséges. Az ajánlott napi mennyiség ne haladja meg a 60 mikrogrammot naponta, amit bizonyos szelén készítményekkel könnyen túlléphetünk. Minden esetre komoly túladagolásról  csak 4000 mikrogramm/nap dózis felett beszélhetünk.

A gyógygombák megfelelő alkalmazása mellett szervezetünk optimális szelén ellátása biztosítható a túladagolás veszélye nélkül.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!