A gyógygombák gyógyító hatásukat elsősorban a bennük lévő poliszacharidoknak „köszönhetik”. A poliszacharidok összetett szénhidrátok, más néven  összetett cukrok. A cukrok nagyon sokféle képen kacsolódhatnak egymáshoz,  sokkal több és bonyolultabb molekulaféleséget képezhetnek, mint pl. a fehérjék. Pedig a fehérjéket felépítő aminosavakból is annyi féle molekula kombináció jöhet ki, ami jelentős mértékben meghaladja a galaxisunkban lévő összes csillag számát.

Sejtjeinket alkotó fehérjéink nagy része (több mint a fele) cukormolekulához kötve működik (glikozilált formák). Elcukrosodott fehérjéink meghatározó szerepet játszanak abban pl., hogy sejtjeink az őket érő külső ingerekre megfelelően válaszoljanak. A sejtjeinket elcukrosodott fehérjékből álló külső köpeny borítja (external coat), ami a sejt-sejt kölcsönhatásokat alapvetően meghatározza.
 
A gyógygombák poliszacharidjai éppen ebben a mechanizmusban játszanak meghatározó szerepet. gyógygomba, gyógygombák

Ha egy sejt belső szerkezetében mélyreható változások következnek be, akkor ez minden esetben maga után vonja azt, hogy a külső szénhidrát fehérje köpeny szerkezete is megváltozik, ami az immunrendszer számára „felhívás keringőre”. Így veszi észre az immunrendszer, hogy egy adott sejtben valami nagyon nincsen rendben és hatékonyan beavatkozva, többnyire a súlyosan károsodott sejtet kiiktatva, előzi meg a nagyobb bajt (pl. rákos elfajulás).

Csakhogy a ráksejtek egy nem elhanyagolható hányada képes a külső köpenyét úgy alakítani, hogy az immunrendszert megtévesszék, ezáltal ellenük hatékony immunválasz nem alakulhat ki.

A gyógygombák poliszacharidjainak egy része azonban képes felismerni és képes hozzákötődni ezekhez a megváltozott külső köpeny mögé bújt tumor sejtekhez, mintegy megjelölve azokat. Ennek következtében az immunrendszert már sokkal nehezebb a daganat sejtnek „átvernie”. Jól látható tehát, hogy itt háromszereplős mezőben zajlanak az események. A daganatsejtek, az immunrendszer és a poliszacharidok a főszereplők.
 
Ennek ismeretében érthető, hogy a jó minőségű gyógygmoba készítmények gyakran tartalmaznak az immunrendszer működését támogató molekulákat is, pl. C-vitamin, flavonoidok, nyomelemek, pl. germánium, szilícium.

A pontos mechanizmus feltárásának még csak az elején járunk, de már van olyan ország, pl. Japán, ahol a gyógygombák bizonyos poliszacharidjait elismert tumor gátló gyógyszerré fejlesztették (pl. Krestin).

De a gyógyggombák poliszacharidjai még más érdekes meglepetéseket is tartogathatnak. Igen bíztatóak az autoimmun betegségekben gyakorolt hatásuk (amikor az immunrendszer hibás működése révén ok nélkül kezdi el pusztítani saját ép sejtjeinket), gyógyításukban erősen felmerül lehetséges szerepük.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!