A gombák gyógyító hatásáról évezredes tapasztalataink vannak. Legismertebbek az antibiotikumokat termelő penészgomba fajok, de a nagy gombák gyógyhatásának is kiterjedt irodalma van.

Ezek közül is az érdeklődés napjainkban kiemelkedően nagy a pecsétviaszgomba (ganoderma lucidum) vonatkozásában.

Már rég óta ismert volt az, hogy a vér koleszterin szintjét csökkenti, erős gyulladás gátló és májvédő hatású, elsősorban lanosztán típusú triterpénjei révén.

Az utóbbi időben azonban az is kiderült róla, hogy lentinán nevű poliszacharidot is tartalmaz, amit rendkívül hatásos rákellenes vegyületként azonosítottak. Emellett még ugyan csak rákellenes hatású glukánokat és kiemelkedően magas mennyiségben germániumot is tartalmaz. Ezért az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézete (NCI) kiemelt fontosságot tulajdonít ezen hatások részletes vizsgálatának.

A kínai népi gyógyászatban már négyezer éve ismerik és használják. Ők Ling Zhi-nek nevezik, ami magyarra fordítva annyit jelent, hogy a hallhatatlanság növénye. Első nagy gyógyszerkönyvük, amit a Sárga Császárnak tulajdonítanak (Seng Nong) már hat gyógyító hatását említi. Japánban a gomba neve Reishi.

Két formáját ismerjük: a lapos pecsétviaszgombát és a fényes pecsétviaszgombát. Ez utóbbi sokkal értékesebb. Mindkettő fa törzsén nő, legjobban a szilvafa törzsét kedveli. Ízük kifejezetten keserű, nem ehető.

Poliszacharidjai a rosszindulatú daganatok növekedését akadályozzák és ezzel párhuzamosan az immunrendszert erősítik. Ezen kívül még csökkenti a vérnyomást, az LDL koleszterin szintjét, sőt kínai katonáknál kipróbálták és a hegyi betegség kivédésre is alkalmazzák, mivel a hegyi betegség tüneteit az egyének 84%-ában megszünteti.

Nagy mennyiségű C vitaminnal kombinálva a tüdő, a máj, a vese, a hasnyálmirigy és bizonyos agydaganatok utókezelésében értek el vele figyelemre méltó eredményeket.

Japánban Krestin néven gyógyszerként törzskönyvezték a rosszindulatú daganatos betegek utókezelése céljából.

A Lentinan pontos szerkezetét már 1976-ban leírták. Ennél sokkal bonyolultabbak a poliszacharidjai, amelyek molekula súlya 20 ezertől 500 ezer Daltonig terjed, de vannak benne 1-2 millió Dalton nagyságú óriás molekulák is. Ezeknek a poliszacharidoknak speciális belső kötéseik és óriási méretük lehet a felelős az immun stimuláns és a tumor pusztító hatásért.

Szerves germánium tartalma erős antioxidáns hatással és szabadgyök fogó képességgel bír. Ezek a hatások a daganatok elleni küzdelemben az élvonalban állnak. A C vitaminnal való kombinációja tehát nagyon ésszerű, de sokkal izgalmasabb perspektívát jelent a polifenolokkkal, resveratrollal, kvercetinnel, antocianidinekkel való kombináció.

Liver Strength lila kukoricán nevelt ganoderma lucidum kivonat

{$up_uri}NTX_LiverStrength_90_Web.jpg


Pláne, ha ezt nem kémcsőben, hanem a világ legtermészetesebb módján hozzuk össze, amikor a pecsétviaszgombát lila kukoricán tenyésztjük, s ezáltal mindkét növény kiváló élettani hatással bíró komponensei, természetes módon, egymással keveredve juthatnak be a szervezetünkbe.

A jótékony hatások ilyen természetes módon történő kombinációja szinte egyedülálló kincset ad a kezünkbe, amivel élnünk kell. Ha ezt még kiegészítjük citrus flavonoidokat tartalmazó, természetes C-vitamin szedésével is, akkor még jobb hatást remélhetünk. De még nagyon a dolgok elején tartunk, hiszen csak nagy gombafajból több mint 15 ezer fajtát ismerünk, a mikroszkopikus gombákról ez idáig kb. százezer fajt sikerült azonosítanunk. Ezért a jövőben számtalan nagyon komoly felfedezésre számíthatunk. A történet éppen, hogy elkezdődött.

Liver Strength lila kukoricán nevelt ganoderma lucidum kivonat
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!